HEERENVEEN – De brandweer is de hele avond bezig geweest met de bestrijding van een grote brand die zaterdagavond rond kwart voor zeven uitbrak aan het Breedpad.

De brand ontstond in een appartement boven een grillroom en werd al snel opgeschaald naar middel brand en vervolgens grote brand. Dit omdat bij aankomst van de eerste brandweerwagen de brand al behoorlijk ontwikkeld was. Er was al snel veel publiek op de been, de brandweer riep dan ook via twitter op om de hulpdiensten de ruimte te geven.

De brandweer is van binnen uit de brand aan het bestrijden. Het is nog niet geheel duidelijk waar de brand precies zit. Vanewege de dichte bebouwing is opgeschaald naar zeer grote brand om extra slagkracht ter plaatse te krijgen. Ook komt er een 2e hoogwerker uit Drachten ter plaatse. Omdat de brand met veel rookontwikkeling gepaard gaat, is er een NL-Alert afgegeven heeft u last van de rook sluit ramen en deuren en schakel mechanische ventilatie uit. Geef hulpdiensten de ruimte, kom niet naar het centrum!

Vanwege de coördinatie en ontruimingen is er opgeschaald naar grip 1. Wilt u weten wat GRIP betekent kijk dan op deze link

Updates
De burgermeester is ter plaatse gekomen. De brandweer maakt het dak open om de brand goed te kunnen bestrijden. De brandweer posten uit Heerenveen, Tjalleberd, Joure en Drachten zijn ingezet voor de brandbestrijding. Drie tankautospuiten, twee hoogwerkers en het groot watertransport zijn ter plaatse. Ook een meetploeg uit Akkrum is ingeschakeld om in de omgeving metingen te verrichten.

De brandhaard zit in het dak van het pand. De brandweer verricht sloopwerkzaamheden om er beter bij te kunnen. De omliggende panden zijn ontruimd. Twee personen zijn door ambulancepersoneel behandeld vanwege rookinhalatie, een van hun is per ambulance naar het ziekenhuis gebracht.

Update 21;20 foto’s toegevoegd van de huidige situatie. De brand is nog steeds niet geblust.

Update 21:40 Foto’s van Fotografie Sneek laten zien dat de brand nu uitslaand is. Er is extra materiaal opgeroepen voor de bluswatervoorziening.

De brandweer meld dat de brandhaard lastig bereikbaar is. Het pand kan als verloren worden beschouwd. De kans op overslag op andere panden is echter klein.

Update 22:15 Er zijn 5 bewoners van naastgelegen panden geëvacueerd, zij hebben zelf voor de komende nacht vervangende woonruimte gezocht.

Update 23:45 het NL-Alert is ingetrokken. De brand is onder controle. De brandweer heeft uitbreiding naar naastgelegen panden weten te voorkomen en zal nog geruime tijd bezig zijn met nablussen.

Hansjan Pool