ENGWIERUM – In een café aan de Sylsterwei woedde vrijdagavond een grote brand. De brandweer kwam met meerdere eenheden uit Groningen en Friesland ter plaatse om de brand te bestrijden.

De brand begon als een autobrand naast het café, die al snel via een carport oversloeg naar het pand. Omdat het om een felle uitslaande brand ging die meerdere woningen bedreigde, werd er opgeschaald naar zeer grote brand en grip 1. De brand sloeg ook over naar meerdere auto’s.

De weg was tijdens de brand afgesloten. Over de oorzaak van de autobrand is op dit moment nog altijd niets bekend. Twee personen zijn door ambulancepersoneel gecontroleerd, maar vervoer naar het ziekenhuis was niet noodzakelijk.

Tien woningen werden ontruimd vanwege de brand, bewoners werden elders opgevangen. Er wordt in de loop van de avond gekeken welke bewoners kunnen terugkeren naar hun woning. In ieder geval twee woningen hebben rook- en waterschade. Wat de schade aan het café is, is nog niet bekend.

Brandweerposten uit Kollum, Anjum, Dokkum, Buitenpost, Zuidhorn en Grijpskerk werden ingezet voor de bestrijding van de brand. Vanuit Drachten kwam de MCU (Mobiele Commando Unit) ter plaatse. De hoogwerker uit Dokkum kwam vast te zitten in de modder, maar kon door brandweer Zuidhorn losgetrokken worden.

Iets na middernacht is het sein brandmeester gegeven. Bewoners van twee woningen kunnen niet terugkeren naar hun woning, de overige woningen hebben geen schade. De brandweer zal waarschijnlijk nog enkele uren bezig zijn met het nablussen van de brand.