SCHARNEGOUTUM – Een felle uitslaande heeft woensdagmiddag het pand van de Wijn & Whiskey Schuur aan de Blankendalwei – N354 volledig verwoest.

De eerste melding kwam rond twintig over twee binnen en werd binnen enkele minuten al opgeschaald naar grote brand. Het gaat om het pand van de Wijn & Whisky Schuur. Het is een boerderijpand met rietenkap. Een opslagloods zit aan het pand vast.

Nog voordat de brandweer kon beginnen met blussen, stond het dak al in lichterlaaie. Al snel stortte het dak van de boerderij in. Brandweer Sneek, Mantgum, IJlst,  Grou en Joure zijn ter plaatse voor de brandbestrijding. Brandweer Witmarsum en Akkrum zijn ingezet met hun verkenningseenheid om metingen te doen in de omgeving.

Drie tankautospuiten, een hoogwerker, een schuimblusvoertuig en het grootwatertransport zijn ingezet. De N354 tussen Sneek en Dearsum werd afgesloten vanwege de brand, omdat de brandweer werkruimte nodig had.

De brand breidde zich zeer snel uit, wat ook op de beelden te zien is, de muren staan nog overeind, maar er is weinig over van het pand. Het pand kan dan ook als verloren worden beschouwd. Het deel van het pand waar de brand woedde was vermoedelijk het winkeldeel. Door een snelle eerste inzet kon de opslagloods achter het boerderijpand worden behouden.

De brandweer is op dit moment, 16:15 uur, nog steeds bezig met blussen. De mensen die bij het uitbreken van de brand binnen waren, konden op tijd in veiligheid komen. Rond half vijf werd het sein brandmeester gegeven, wel is de brandweer nog enkele uren bezig met nablussen.

Bij de brand komt veel rook vrij welke mede door de stevige wind over de landerijen trekt. Er zijn bij metingen door de verkenningseenheden geen te hoge waardes vastgesteld. Last van de rook? Blijf uit de rook.

Foto’s en video o.a Fotografie Sneek

Wiebe Veenstra