Grote brand bij stichting Het Lichtpunt in Kollumerzwaag

KOLLUMERZWAAG – Aan de Foarwei is zaterdagmorgen een schuur en een woonboerderij van stichting Het Lichtpunt door een grote felle brand verwoest. De brand werd na zeven uur gemeld, waarna de brandweer met meerdere voertuigen ter plaatse ging om het vuur te bestrijden.

Bij aankomst van de eerste twee brandweerkorpsen uit De Westereen en Buitenpost stond alleen een naastgelegen schuur van de boerderij in brand. Om overslag te voorkomen werd de blussing direct ingezet en het naastgelegen woongedeelte nat gehouden. Omdat het vuur en de rook zich dermate snel ontwikkelde, kon overslag naar het naastgelegen woongedeelte niet voorkomen worden.

De brandweer heeft uiteindelijk opgeschaald naar het sein “grote-brand”, waardoor er nog een extra tankautospuit uit Kollum en groot watertransport uit Burgum ter plaatse kwamen voor assistentie. Van bovenaf werd onder andere met behulp van twee hoogwerkers, uit Dokkum en Leeuwarden, het vuur bestreden.

Tijdens de brand waren meerdere mensen aanwezig in de boerderij. Alle aanwezigen wisten veilig de boerderij te verlaten. Door de felle brand waren de zwarte rookwolken in wijde omgeving zichtbaar. Vanwege toenemende rookontwikkeling werd er een NL-Alert uitgegeven om mensen te waarschuwen en om ramen en deuren gesloten te houden.

Door de brand ging zowel de schuur als het woongedeelte in vlammen op, waardoor het als verloren kan worden beschouwd. De brandweer zal nog flink wat uren bezig zijn met het nablussen van de brand.

Kevin van der Velde