LEEUWARDEN – Op vrijdagochtend rond 20 over acht brak er een grote brand uit bij een leegstaand kantoorgebouw van de Belastingdienst aan de Tesselschadestraat.

Hoe de brand heeft kunnen ontstaan is nog onbekend. De brandweer schaalde op naar grote brand, en kwam onder andere met een hoogwerker en groot water transport ter plaatse.

De brandweer adviseert omwonenden om ventilatie uit te zetten en deuren en ramen te sluiten, er komt veel zwarte rook bij de brand vrij. De Tesselschadestraat en enkele omliggende straten zijn momenteel afgesloten voor het verkeer.

Update 11:20 + foto update

De brandweer heeft opgeschaald naar grip 2, wat inhoud dat de brand grote invloed heeft op de omliggende omgeving. Er werd een NL Alert uitgestuurd. Bij de brand komt nog steeds veel rook vrij. De ruime omgeving is afgezet. De Verlaatsbrug is opengezet zodat er niemand meer overheen kan.

In Huizum – West moeten leerlingen van het Gymnasium binnen blijven omdat de rook over de wijk trekt. Bij de ING aan de overkant wordt gewoon doorgewerkt. Wel is de ventilatie uitgeschakeld. Bij de ING worden ook omwonenden opgevangen.

De brand is ontdekt door werklieden van Strukton die bij een pand ernaast aan de slag waren. Zij zagen rook komen uit de luchtbehandelingkast op het dak aan de achterzijde. Op dat moment waren er drie bewoners op de eerste verdieping van het pand aanwezig.

Een werknemer van Eurosafe Solutions heeft hen, samen met een vierde bewoner die al wakker was, gewekt en naar buiten gestuurd. De bewoners huurden ruimte van Carex. Het antikraakbedrijf bood hen onmiddellijk vervangende woonruimte aan.

Het MCL stelde tijdelijk operaties uit en schakelde ventilatie/luchtverversing uit. De rook trok namelijk ook over het ziekenhuis. Rond kwart over elf was het weer veilig en konden operaties weer uitgevoerd worden.

Update 12.15

Uit de laatste metingen bij het station en MCL is gebleken dat er geen gevaarlijke stoffen in de lucht zitten. Omstreeks half een zijn de bussen en treinen weer volgens de dienstregeling gaan rijden. Bussen rijden om het afgezette gebied heen.

Update 13:45 + foto update

De brandweer heeft zojuist het sein “brand meester” gegeven. Er is afgeschaald naar GRIP 1. De eerste brandweereenheden gaan terug naar hun kazerne. De brandweer zal nog enige tijd bezig zijn met (na)bluswerkzaamheden.

Update + nieuwe foto’s en video

Rond kwart voor drie in de middag werd de NL Alert ingetrokken, het gevaar was toen geweken. De stremming van de Tesselschadestraat werd rond drie uur opgeheven. Het stuk pand waar de brand woede is grotendeels gesloopt, hiervoor werd tijdens de bluswerkzaamheden een kraan ingezet.

Onderstaand een video met ingezonden beelden. Ook zijn er nieuwe foto’s toegevoegd aan het artikel.

Redactie