DOKKUM – Een grote brand heeft in de nacht van donderdag op vrijdag een café en een woning in de binnenstad volledig verwoest. Omstreeks kwart over één werd de brand aan de Boterstraat door buurtbewoners ontdekt.

Omdat de brand in binnenstad bleek te zijn, werd door de brandweer direct met twee blusvoertuigen en een hoogwerker uitgerukt. Bij aankomst van de brandweer bleek het te gaan om een forse rookontwikkeling. Omdat de gebouwen dicht op elkaar stonden heeft men vervolgens opgeschaald naar grote-brand, waarna er nog een extra blusvoertuig en groot watertransport werden gealarmeerd. Om de blussing van bovenaf goed te bestrijden werd er ook nog een extra hoogwerker opgeroepen.

De brand verspreide zich snel en in korte tijd bleek het te gaan om een uitslaande brand. De brandweer heeft direct de blussing ingezet en brandweerkorpsen uit Dokkum, Ternaard, Burgum en Leeuwarden hebben de brand bestreden. De brandweer heeft met man en macht gestreden om de brand blussen, maar kon helaas niet voorkomen dat het café en de woning zou worden verwoest.

Bewoners van ongeveer tien woningen hebben tijdens de brand hun woning moeten verlaten. Volgens de woordvoerder van de brandweer is de brand ontstaan in de woning boven het café, maar wat de oorzaak is geweest is niet bekend.

© Video: Ate Atema

 

Ate Atema