DE WESTEREEN – De brandweer van De Westereen heeft zaterdag een grote 112-dag georganiseerd bij de nieuwe kazerne aan De Oasterwei. Vanaf 10:00 tot 17:00 uur was het voor publiek toegankelijk en stonden de voertuigen van verschillende disciplines opgesteld.

De hulpdiensten waren in grote getale aanwezig met verschillende bijzondere voertuigen, zoals een grote gevangenen bus van Justitie en een zogeheten ‘crashtender’ van vliegbasis Leeuwarden. Verder was er over de gehele dag een goed gevuld programma met veel demonstraties.

Zo was onder andere de demonstratie met de crashtender van de luchtmacht, die een inzet deed op een helikopter. Ook was er een ongeval in scene gezet, waarbij een auto en een trekker met elkaar in botsing waren gekomen. Bezoekers konden hierbij kijken hoe de hulpverleningsdiensten samen te werk gaan bij een verkeersongeval.

Het oppervlakte reddingsteam uit Lemmer gaf een demonstratie hoe ze te werk gaan bij een voertuig te water. Het oppervlakte reddingsteam (OVRT) heeft speciale pakken om in het water mensen te redden via een zogenoemde grijpredding.

Verder was er ook een demonstratie van het groot watertransport, wat gebruikt wordt bij het bestrijden van grote branden in uitgestrekte gebieden. Het groot watertransport kan ingezet worden als vanaf grote afstand water gehaald moet worden. Na deze demonstratie was er voor de kinderen de mogelijkheid om zelf water spuiten met de brandslang.

Doorlopend werden er op stands en verschillende locaties uitgebreide demonstraties gegeven door diverse veiligheidspartners. Zo konden de bezoekers onder andere zelf ervaren wat er gebeurt als je met de auto over de kop gaat, door plaats te nemen in een testsimulator.

Verder was het Natresbataljon van de 43e gemechaniseerde brigade uit Havelte met een schietcontainer, snel inzetbare groep medische assistentie (SIGMA), het rode kruis aanwezig op deze dag. Verder ontbrak uiteraard de vlam in de pan demonstratie ook niet tijdens deze dag (vlam in de pan? Deksel erop! Geen water!).

Er waren meerdere brandweerkorpsen aanwezig uit divers hoeken van de provincie. Ook waren er diverse oldtimer brandweervoertuigen aanwezig. Voor jong en oud was er de gehele dag genoeg te beleven en de organisatie kan ook spreken over een zeer geslaagde dag!

Ytzen Korf