ELSLOO – Vele hulpdiensten werden maandagavond rond 19:20 gealarmeerd voor een verkeersongeval aan de Butenweg. Het betrof een grote oefening.

Al eerder die avond werd de doorgaande weg voor een deel afgesloten om de oefening op te zetten. Een 12 tal auto’s werden neergezet met gewonden, waaronder ook twee justitievoertuigen.

Hulpdiensten kwamen massaal ter plaatse en begonnen met hulpverlening aan de slachtoffers. De brandweer hield zich bezig met de beknelde slachtoffers en de politie ontfermde zich over een aantal verdachten, welke in de Justitiële voertuigen zaten.

Al snel bleek er meer hulp nodig te zijn en werd er naar “middelhulpverlening” opgeschaald, en ter plaatse naar een GRIP 1 situatie. Even werd er getwijfeld tussen de OVD-B en de OVD-P om een GRIP 2 af te kondigen, maar dit bleek toch niet nodig.

Na enige tijd werd één van de verdachten agressief en gijzelde één van de agenten. Dit omdat hij naar eigen zeggen zenuwachtig werd. De verdachte greep naar een mes en zette deze tegen de keel van de agent. Bijna alle agenten werden er gewapend op afgestuurd. De verdachte werd ingerekend na gebruik van pepperspray.

Bij de beknelde slachtoffers werd duidelijk dat er naast de gewonden ook minimaal twee slachtoffers overleden waren. Ook begon het tweede justitievoertuig te roken waarop men snel moest handelen om de verdachten uit de bus te halen. De bestuurder van de bus was gewond geraakt en had mogelijk de sleutels nog op zak van de cellen in de bus. Deze werden gevonden. De verdachten werden overgedragen en in een andere bus naar Veenhuizen gebracht.

De toedracht van het ongeval was snel duidelijk. Een graafmachine was de sloot aan het schoonmaken, en dit werd te laat opgemerkt door de automobilisten, met dit grote ongeval tot gevolg. Hierna werd de oefening afgerond.

112Fryslan