HAULERWIJK – In de nacht van zondag op maandag is aan de Oosterwoldseweg in Haulerwijk een plofkraak poging geweest. Omdat er mogelijk een explosief in de pinautomaat zit, zijn bewoners van een tiental huizen verzocht om naar een andere locatie te gaan.

Rond drie uur in de nacht van zondag 15 op maandag 16 oktober is er aan de Oosterwoldseweg in Haulerwijk een plofkraak poging gedaan. Omwonenden hebben stemmen ogevangen en hoorden een auto met hoge snelheid wegrijden. Agenten zagen dat er met een pinautomaat geknoeid was.

Een specialist van het Team Explosieven Verkenning heeft een eerste onderzoek verricht en geconstateerd dat er mogelijk een explosief aanwezig zou zijn in de pinautomaat. Dat is de reden geweest om de Explosieven Opruimingsdienst te alarmeren. Uit voorzorg zijn een tiental woningen aan de Oosterwoldseweg ontruimd. De bewoners worden opgevangen in het woonzorgcentrum Sinnehiem in Haulerwijk.

Omstreeks acht uur op de maandagochtend heeft de Explosieven Opruimingsdienst een explosief uit de pinautomaat gehaald. Het explosief is meegenomen om elders tot ontploffing te worden gebracht. De omgeving werd rond kwart over negen weer vrijgegeven en bewoners konden toen weer terugkeren naar hun woning

Grip 1
Vanwege het incident werkt de politie samen met een aantal partners ter plaatse. Naast de Explosieven Opruimingsdienst is ook Veiligheidsregio Fryslân aanwezig. Bovendien is er contact met de gemeente Ooststellingwerf. Om dit incident het hoofd te kunnen bieden is opgeschaald volgens de zogenaamde GRIP-structuur. Vanwege deze poging en de mogelijke aanwezigheid van een explosief, gaat het hier om GRIP 1. Op de website van Veiligheidsregio Fryslân is informatie te vinden over de opschalingsstructuur.

Foto’s en bron o.a: 112drachten.nl

Redactie