LEEUWARDEN – Vrijdagavond om 20.00 uur werd de officier van dienst van de brandweer gealarmeerd in verband met de vondst van een onbekende vloeistof.

Na anonieme meldingen stelde een wijkagent een onderzoek in. Omdat hij de zaak niet vertrouwde schakelde hij direct de recherche en een specialist van het team Landelijke Faciliteit Ondersteuning Ontmantelen van het Korps Landelijke Politiediensten in.

De rechercheurs en medewerkers van dit specialistische team zijn de woning aan de Claes Bockes Balckstraat binnengegaan en troffen ongeveer 800 liter chemicaliën voor de vervaardiging van synthetische drugs aan. Na onderzoek stelden ze vast dat deze chemicaliën grondstoffen zijn voor de vervaardiging van amfetamine en XTC. In de woning werd geen laboratorium aangetroffen. De politie stelt een onderzoek in naar de herkomst van deze gevaarlijke stoffen.

De woning staat in een woonwijk en tegenover een school. Bij een eventuele brand had een zeer gevaarlijke situatie voor buurtbewoners en schoolgaande kinderen kunnen ontstaan. Er zijn geen verdachten aangehouden. De grondstoffen zijn door de politie in beslag genomen.

112Fryslan