LEEUWARDEN – Sinds een uur of zeven dinsdagavond zitten de inwoners van de hoofdstad zonder waterdruk.

Ook de dorpen rondom Leeuwarden hebben last van verminderde waterdruk of hebben zelfs helemaal geen water meer. Van Westeinde tot aan Camminghaburen tot aan Zuiderburen, veel Leeuwarders twitteren over de waterstoring.

Waterleidingbedrijf Vitens heeft het lek op dit moment nog niet gevonden. De hulpdiensten hebben opgeschaald naar GRIP 1. Op het Stadskantoor van Leeuwarden wordt een tijdelijk crisiscentrum ingericht.

Update 20:19
De hulpdiensten hebben opgeschaald naar GRIP (Gecoördineerde Regionale Incidentbestrijdings Procedure) 2. Dit betekent een ”incident met duidelijke uitstraling naar de omgeving”. Op het Stadskantoor wordt overleg gepleegd over het afhandelen van de situatie. Het lek is nog niet gevonden.

Update 20:56
Vitens doet hun uiterste best, maar heeft het lek nog niet gevonden.

Update 21:30
Vitens heeft het lek gevonden, namelijk aan de Planetenlaan in de Hemrik. De reparatie zal vanaf 22.00 uur starten en kan tot middernacht duren. Inmiddels hebben de eerste stadsdelen van Leeuwarden weer water. De rest volgt.

Update 21:55
De excate locatie van het lek is nabij de Makro aan de Hildagoweg. Door het lek is de grond weggespoeld. Twee grote bomen zijn hierdoor verzakt en staan op ‘instorten’.

Update 22:30
Een foto-update.

Update 09:00
De oorzaak van de waterstoring was een breuk in de hoofdleiding tussen Leeuwarden en Burgum, op de Hemrik. Monteurs hebben de leiding waarin de breuk zat afgesloten en het water omgeleid, zodat Leeuwarden weer water kreeg.

Update woensdag 13 maart 13:10 uur
Vitens is nog steeds op zoek naar de oorzaak van de breuk.
De laatste foto’s laten goed zien wat voor een groot gat er is ontstaan bij de breuk van de leiding.Rampenkaart uitval water
– Luister naar de rampenzender op uw radio op batterijen.
– Doet de telefoon het nog? Bel dan niet onnodig om overbelasting van het net te voorkomen.
– Doet de stroom het nog? Kijk dan op de website van uw gemeente of op http://www.crisis.nl. Als crisis.nl niet is ingezet, wordt u op een andere manier geïnformeerd.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=fPfpXRw4t2g[/youtube]

112Fryslan