LEEUWARDEN – Een portiek in de Vuurdoornstraat is vrijdagochtend ontruimd vanwege een gaslek. Een deel van de leiding ontbrak.

Rond kwart over zeven gingen brandweer en politie met spoed ter plaatse. Een bewoner van één van de appartementen had alarm geslagen, toen hij het gaslek in de portiek ontdekte. De brandweer ging op onderzoek, bij een meting werd daadwerkelijk gas gemeten. Ze gingen met ademlucht naar binnen voor verder onderzoek en voor het ontruimen van de overige huizen. Ook werd direct de afsluiter van het gas gebruikt die buiten in de stoep voor de portiek zit. Hiervoor kon gebruik worden gemaakt van hetzelfde gereedschap als wat voor het openen van de brandkraan wordt gebruikt.

De politie en brandweer sloten een deel van de straat af, omdat er sprake was van een gevaarlijke situatie. De brandweer kon na het afsluiten van de gasleiding over op ventileren. Na circa een halfuur was de situatie veilig en konden bewoners terugkeren naar hun woning. Netbeheerder Liander zal ter plaatse komen voor reparatie van de gasleiding, tot die tijd zitten de bewoners zonder gas. In de portiek bleek een deel van de gasleiding te ontbreken, het zou hier kunnen gaan om koperdiefstal.