HAVELTE – De Regionale Brandweer van Fryslan heeft zaterdag een grote peletonsoefening georganiseerd op de Johannes Post kazerne in Havelte.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Brandweerkorpsen uit Hallum, Jubbega, Heerenveen, Burgum, Drachten, Sint Annaparochie, Dokkum, Grou, Buitenpost, Wolvega en Sneek deden mee aan de peletonsoefening.

Het scenario was dat er terroristische aanslagen waren gepleegd op de kazerne bij twee gebouwen. Het ene gebouw was met slaapruimtes voor militairen en de andere was een garage voor onderhoud van legervrachtwagens en tanks. Door de aanslagen staat een deel van het slaapgebouw op instorten en de andere kant van het gebouw staat in brand.

Bij de garage staat een tank in brand en zijn er meerdere mensen vermist op beide lokaties. De brandweerkorpsen gaan in twee pelotons het terrein op nadat ze hadden verzameld op het parkeerterrein Dorpshellen op de A32.

Daar worden ze opgewacht door 4 motoren van de Koninklijke Marachaussee en onder begeleiding naar de kazerne gebracht. Hier aangekomen is er een peloton die richting de garagebrand gaat en een peleton gaat naar het slaapgebouw.

Hier splitsen de pelotons zich, waarna de brandweer de ingang van het slaapgebouw gaat stutten en daarna met een ladder richting een persoon op de bovenste etage. Dit kan alleen met de trap vanaf de buitenkant omdat de trap binnenin is ingestort. Wel worden bij de trappen binnen de slachtoffers via een lier naar beneden getakeld. Aan de andere kant van het gebouw gaan er meerdere ploegen met een hogedrukstraal naar binnen voor de eerste verkenning. Bij het verkennen word op de tweede en derde etage een brandhaard gevonden. Deze word later geblust zodat er eerst enkele slachtoffers gered worden. Na de reddingen word de brand van buitenaf bestreden.

Bij de garage worden ook meerdere ploegen via zij ingangen naar binnen gestuurd om de garage te verkennen. Hierbij worden ook meerdere slachtoffers gevonden. Na deze actie word deze brand bestreden en leggen twee dompelpompen een slanglengte van een kilometer af voor water op beide lokaties.

Nadat beide branden zijn geblust pakken de korpsen weer in en wordt er nog nabesproken. De slachtoffers werden gespeelt door mensen van Lotus uit Dwingeloo.

De tankautospuit van Sint Annaparochie lekte na de oefening olie, waarop een monteur is gebeld die later is gekomen om de wagen te repareren.

112Fryslan