FERWERT – Bij dierenopvang Norma’s Universum aan De Rijp brak zondagmiddag een grote brand uit waar dieren bij zijn omgekomen.

Rond 13:15 werd de brandweer gewaarschuwd door iemand die de brand zag vanaf de Ljouwerterdyk in Blije. Niet veel later werd duidelijk dat het om een dierenopvang ging aan de Rijp nabij de Ljouwerterdyk. Er werd opgeschaald naar grote brand omdat de vlammen uit het dak weg sloegen en vanwege te kort aan water. De korpsen van Ferwert, Hallum en Ternaard kwamen elk met een tankautospuit ter plaatse. Vanuit Burgum kwam een groot watertransport met dompelpomp ter plaatse.

Ondanks dat de brandweer het vuur in korte tijd onder controle had, kon men niet voorkomen dat de dierenopvang en woning verloren gingen. In Norma’s Universum van Norma Miedema worden onder andere koeien, paarden en schapen opgevangen. Maar ook exotischer dieren als leguanen papegaaien en slangen. In totaal verbleven er een kleine 300 dieren. De meeste dieren konden worden gered, echter een aantal dieren zijn bij de brand omgekomen. Ook zijn er dieren gewond geraakt, hiervoor zijn een dierenarts en dierenambulance ter plaatse gekomen.

De opvang betreft een stichting en accepteert volgens de website donaties. Kijk op http://www.normasuniversum.nl/ voor meer informatie over de dierenopvang en hoe u deze eventueel kunt steunen.

Update: Er zijn bij de brand circa 100 dieren omgekomen, onder andere katten, vogels, honden en vissen. De grote dieren konden tijdig gered worden door de eigenaresse van de opvang.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=t3w5LxJrxGM&feature=youtu.be[/youtube]

112Fryslan