LEEUWARDEN – Bewoners van zes portiekwoningen moesten in de nacht van vrijdag op zaterdag vluchten voor de rook bij een kelderbrand.

Rond kwart over vier in de ochtend werd er melding gemaakt van een woningbrand aan de Johan Wagenaarstraat. Omdat er sprake was van forse rookontwikkeling die door de portiek trok, werd er al snel opgeschaald naar middelbrand en vervolgens grote brand. Bewoners van de zes appartementen moesten hun woning uitvluchten, enkelen lukten dit via de trap en anderen klommen door het raam naar buiten met behulp van een ladder van de brandweer. De marechaussee en politie waren snel ter plaatse en vingen de bewoners op. Ook bewoners van naastgelegen portieken werden ruw uit hun slaap gehaald om uit voorzorg hun woningen te verlaten.

De brandweer kwam met drie tankautospuiten en een hoogwerker ter plaatse. De brand die in de kelder met bergingen begon, was snel onder controle. Voor de bewoners die rook hadden binnengekregen kwamen vier ambulances ter plaatse, voor zover bekend is er één persoon naar het ziekenhuis gebracht. De brandweer is nog lange tijd bezig geweest met nablussen en ventileren van de portiekflat.

De Officier van Dienst Burgerzaken van de gemeente kwam ter plaatse om eventuele opvang te regelen voor de bewoners. De bewoners van in ieder geval zes appartementen zullen waarschijnlijk voorlopig niet terug kunnen naar hun woningen.