NIJEHASKE / HEERENVEEN – Bij MDH aan de Duitslanddreef ontstond vrijdagavond rond kwart over acht een forse buitenbrand in een partij met aluminium afval.

De brand was zo hevig dat even gedacht werd dat deze was overgeslagen naar het pand, dit bleek uiteindelijk niet het geval te zijn.

Medewerkers van het bedrijf ontdekten de brand in de aluminium balen op het buitenterrein en zijn zelf begonnen met blussen. Ze haalden de balen uit elkaar en gebruikten een tractor met giertank om de brand te blussen. De brandweer van Tjalleberd die gealarmeerd werd voor een buitenbrand waar ze met spoed heen moesten kwamen de medewerkers helpen om het vuur te blussen.

Omdat het vuur vrij hevig was en bluswater van grote afstand moest komen werden er extra brandweer wagens opgeroepen. De hoogwerker van Heerenveen kwam ter assistentie om van bovenaf te blussen, brandweer Joure kwam met een tweede tankautospuit en ook hun groot water transport werd ingezet.

Voor verkeer was er ook hinder, onder andere de Vegelinsweg werd afgesloten. De brandlocatie is tussen de A7 en de A32 in, de hevige rookontwikkeling trok weg over de A7 en daarom werden automobilisten via onder andere twitter opgeroepen om snelheid te minderen. De rook zorgde niet alleen daar voor overlast, inwoners van Oudehaske werden opgeroepen om hun ramen en deuren gesloten te houden en ventilatie uit te schakelen. Voor het inlichten van de inwoners werd NL Alert ingezet.

Rond 23:00 kon de brandweer melden dat de rook afnam en er met een warmtebeeldcamera een nacontrole werd gedaan. Rond 23:15 werd de brandweer Grou gealarmeerd voor het opruimen van de slangen van het groot water transport.

Foto’s met dank aan Flitsnieuws.nl, bij hun zijn ook videobeelden van de brand te vinden. Tijdens de brand hadden wij een live item die zoveel mogelijk werd bijgewerkt bij ontwikkelingen, dit live item met daarin een aantal tweets is te vinden via https://www.112fryslan.nl/live-brand-afvalbult-overgeslagen-naar-bedrijf/

112Fryslan