LEEUWARDEN – Een flat aan het Anjenplein is dinsdagochtend ontruimd wegens een uitslaande brand in een appartement op de bovenste verdieping.

De brand ontstond op de twaalfde verdieping en werd omstreeks kwart voor twaalf ontdekt. De brandweer schaalde vrijwel direct op naar middel brand en kwam met twee tankautospuiten en een hoogwerker ter plaatse. De hoogwerker werd direct ingezet. Door de politie en brandweer werden zeker zeventig appartementen ontruimd. Een ambulance kwam ter plaatse vanwege mogelijke slachtoffers. Iemand werd met onbekende verwondingen naar het ziekenhuis gebracht. Vanwege de ontruiming en mogelijke opvang van de flatbewoners werd er opgeschaald naar Grip 1.

De felle uitslaande brand in het appartement was snel onder controle, waarmee de brandweer binnen een uur heeft voorkomen dat het naar andere appartementen oversloeg. Een gespecialiseerd bedrijf doet nu onderzoek naar het mogelijk vrijkomen van asbest. De rookontwikkeling van de brand was in de omgeving al van veraf te zien. De oorzaak van de brand is onbekend.

Bewoners van de flat mochten dezelfde middag niet terugkeren naar hun woning. Omdat een gespecialiseerd bedrijf onderzoek doet naar verspreiding van asbest is de omgeving nog afgezet. Inmiddels zijn de bewoners weer terug in hun woning.