DRACHTEN – De woningen in de flat aan de Nachtegaalstraat in Drachten, die bij de explosie van zondagavond niet zijn ingestort, zijn vermoedelijk Oudjaarsdag weer begaanbaar. Over de oorzaak is inmiddels bekend geworden dat in ieder geval vuurwerk niet de oorzaak van de ontploffing was.

Op zijn vroegst Oudjaarsdag kunnen bewoners van de niet ingestorte woningen even naar binnen om een aantal bezittingen op te halen. Er zal dan eerst door een bouwinspecteur bekeken moeten worden of het complex nog veilig te betreden is. Waarschijnlijk zullen er daarna nog maatregelen genomen moeten worden zoals stutten van muren en plafonds. Het opruimen van het puin is ook al begonnen, dit is nodig voor het bouwkundig onderzoek.

De politie heeft bekend gemaakt dat vuurwerk uitgesloten is als oorzaak. Er is geen vuurwerk of de resten daarvan aangetroffen in het puin of op straat. Het onderzoek naar de exacte oorzaak is nog steeds bezig.

Ondertussen worden de eerste beschadigde auto’s weggesleept uit het afgezetten gebied. Dezen worden naar een verzamelplaats in Beetsterzwaag gebracht, eigenaren en schade experts kunnen hier de schade opnemen. De niet beschadigde auto’s binnen de afzetting blijven voorlopig nog staan, de gemeente Smallingerland hoopt snel duidelijkheid te kunnen bieden wanneer eigenaren bij hun voertuig kunnen.

Er zijn al diverse acties gestart voor hulp aan de bewoners van de flat, mensen die kleding of andere zaken aanbieden via sociale media. Het advies is om contact op te nemen met woningbouwvereniging Accolade; zij coördineren dit.

Zie ook onze eerdere berichtgeving omtrent de explosie:

Ravage en gewonde na explosie flat
Flat Drachten ingestort

Foto’s ingezonden door Wout Weterings

112Fryslan