FRYSLÂN - De brandweer heeft vandaag in meerdere plaatsen moeten uitrukken voor stormschades in de provincie.

Rond 16.05 was er sprake van een tak die op het punt stond te breken tussen twee flats in de Victoriestraat in Leeuwarden. De brandweer kwam terplaatse met een hoogwerker om de tak eraf te zagen, samen met een medewerker van de gemeente.

Iets voor vijfen gingen de piepers weer, ditmaal voor tenniscentrum aan het Kalverdijkje. Wat hier aan de hand was is niet bekend.

Om kwart voor zeven werd de brandweer van Joure gealarmeerd voor een stormschade op de Keeringen in Joure waar een boom was omgewaaid. Hierbij is een auto licht beschadigd. Als de mannen bijna hier klaar zijn, komt de plantsoenendienst langs of ze willen helpen assisteren op de Aukebaes. Hier lag een dikkere tak op de weg. Voor foto’s kijkt u op www.brandweerjoure.nl.

Woensdagavond rond kwart over 7 werd het korps van Bolsward gealarmeerd voor stormschade aan de Professor Dr Titus Brandsmalaan te Bolsward. Terplaatse bleek dat er een tak van een boom was geknapt door de harde wind en over de weg was gewaait, zodanig dat het verkeer hierdoor werd gehindert.

De brandweer van Mantgum moest om half acht op de post komen voor een eerst telefonisch contact over een stormschade. Bij de redactie is nog onbekend wat het precies is geweest.

Iets voor achten werd de brandweer van Leeuwarden weer gealarmeerd. Op de N31 tussen Goutum en de rotonde met de Newtonlaan (industrieterrein West) zou een tak gevaarlijk boven de weg hangen. Waarop de Hoogwerker  kwam. Omdat de hoogwerker de hele weg bezet met opstellen, werd de weg volledig afgesloten. Al het verkeer moest wachten totdat de tak verwijderd was. De bevelvoerder van dienst en gemeentemedewerker gingen samen omhoog met de harde wind om met een kettingzaag de tak te verwijderen. Echter door de harde wind kon de hoogwerker niet ver genoeg uitschuiven. De kettingzaag werd weer naar beneden gebracht en een lange stok met daaraan een zaag werd meegenomen. Na een paar keer heen en weer gezaagd te hebben viel de grote tak op de weg. Mannen van rijkswaterstaat en de gemeente pakte de tak op en legde het in de berm. Nadat de hoogwerker weer ingepakt was, kon iedereen zijn weg weer vervolgen.

112Fryslan

})