LEEUWARDEN – Een motoragent heeft vanmorgen tientallen automobilisten aangesproken op het via een af- en oprit inhalen van een file.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Naar aanleiding van vele klachten uit Zuiderburen en Goutum is de agent het verkeer gaan observeren en nu ook gaan aanspreken. Om de dagelijkse langzaam rijdende file deels te vermijden nemen automobilisten de afrit om vervolgens na de rotonde weer de oprit te pakken.

Een agent heeft in de afgelopen weken het verkeer geobserveerd en constateerde dat het verkeer in de file meestal 20 tot 30 km/u rijdt. Het sluipverkeer verhoogt de snelheid op de afrit tot soms meer dan 70 km/u om vervolgens met hoge snelheid de rotonde te nemen en de oprit weer te pakken. Mede hierdoor ontstaat er veel verkeershinder voor bewoners vanuit de woonwijken die soms tot meer dan een kwartier oploopt.

Het verkeer wat vanmorgen de afrit pakte werd aan het einde, bij de rotonde, gevraagd waar ze naar toe moeten en zo nodig aangesproken. Ook de komende week zullen er soortgelijke acties plaatsvinden. Later zullen de inhalers van de file ook meegenomen worden naar een parkeerterrein voor een controle.

Het doel van de actie is om het verkeer te ontmoedigen om de file op deze manier te vermijden. Naast hinder voor de buurtbewoners is het in sommige gevallen ook gevaarlijk door de hoge snelheden die behaald worden.

Foto’s Kappers Media

112Fryslan