KOLLUM – Een felle uitslaande brand heeft in de nacht maandag op dinsdag een woonboerderij aan de Feddesteeg compleet verwoest.

Omstreeks kwart voor twee brak het vuur uit en kwam vervolgens de melding bij de brandweer binnen. De blusgroep van Kollum werd als eerste gealarmeerd voor een woningbrand aan de Voorstraat. Kort daarop, binnen een minuut, werd er door meldkamer opgeschaald naar ‘middel-brand’, waarna de blusploeg van Buitenpost en de hoogwerker uit Dokkum ook werden gealarmeerd.

Bij aankomst van het eerste voertuig was er geen brand aan de Voorstraat, maar stond een woonboerderij in de Feddesteeg compleet in de brand. De brandweer zette met een aantal waterstralen de blussing in om het vuur te bestrijden. Omdat de woonboerderij alleen via een steeg toegankelijk was, was het niet mogelijk om de hoogwerker voor de brand in te zetten.

Om voldoende water te krijgen heeft men vervolgens nog opgeschaald naar het sein ‘grote-brand’ en kwam naast een extra tankautospuit uit Grijpskerk, ook het groot watertransport van brandweer Burgum ter plaatse.

De brandweer heeft met man en macht getreden om de brand onder controle te krijgen. Ondanks het snelle en goede optreden van de brandweer, kon men door het felle vuur niet voorkomen dat de woonboerderij compleet werd verwoest.

Na ongeveer een uur had de brandweer het vuur onder controle en kon het sein brandmeester gegeven worden. Na het sein is de brandweer nog enkele tijd bezig geweest met het nablussen van de brand.

Ate Atema