DOKKUM – Een leegstaand gebouw tussen de Hoedemakersweg en de Van Kleffensstraat is vrijdag in de vroege ochtend verwoest door een felle brand. Volgens de melding ging het om een brand in een sportaccommodatie, maar al gauw werd duidelijk dat het om het oude pand van muziekvereniging DoMoKu ging.

Omstreeks kwart over zes kwam de eerste oproep bij de meldkamer binnen, die daarop het brandweerkorps van Dokkum aanstuurde om met zowel een tankautospuit als een hoogwerker naar het opgegeven adres te gaan. Binnen een minuut werd er opgeschaald naar het sein ‘middel-brand’, waarna ook het korps van Damwâld ter plaatse kwam.

Bij aankomst van de brandweer kwam er veel rookontwikkeling vrij uit het pand en werd duidelijk dat de brandhaard zich in het pand bevond. Nadat er een opening werd gemaakt en hierdoor zuurstof bij de brand kwam, werd het al vrij snel een uitslaande brand.

De brandweer heeft direct slangen uitgerold en via alle hoeken van het gebouw de blussing op het vuur ingezet. De brandweer heeft kunnen voorkomen dat het pand volledig afbrandde.

Omdat er veel rookontwikkeling vrijkwam en richting het centrum trok, werden mensen in de buurt met behulp van een NL-Alert gewaarschuwd om ramen en deuren gesloten te houden. Het bedrijf Liander is ter plaatse gekomen en heeft de gasaansluiting van het pand afgesloten.

Mogelijk dat brandstichting de oorzaak is geweest, maar dit scenario wordt door de politie onderzocht. Het pand kan als verloren worden beschouwd.

Ate Atema