SURHUISTERVEEN – In de nacht tussen eerste en tweede kerstdag is door een felle brand een woning aan de Stikker volledig verwoest. Omstreeks kwart voor één brak de brand uit en werden bewoners door een rookmelder gewekt.

De brand ontstond op het moment dat de bewoners net op bed lagen te slapen. Toen ze de rookmelder beneden af hoorden gaan, werd er poolshoogte genomen. Al gauw kwamen de bewoners tot de ontdekking dat de gehele woonkamer vol stond met rook. Omdat de brand zich snel ontwikkelde werd de woning direct verlaten en via 1-1-2 de hulpdiensten gewaarschuwd.

De politie en de brandweer van Surhuisterveen werden als eerste gealarmeerd. Kort daarna werd ook de autoladder van Drachten opgeroepen. Bij aankomst van de brandweerlieden uit Surhuisterveen ging het al om een felle uitslaande brand. De brandweer zette direct de blussing in om het vuur te bestrijden. Tegelijkertijd werd er opgeschaald naar het sein ‘middel-brand’, waarop de blusploeg van Drogeham werd opgeroepen om assistentie te verlenen.

Omdat de brandweerlieden van Surhuisterveen de felle brand toch snel onder controle hadden, was de hulp van het korps uit Drogeham al niet meer nodig. Ondanks dat de brandweer het vuur snel onder controle had, kon niet voorkomen worden dat de woning van binnen volledig werd verwoest.

Omdat de bewoners door de brand rook hadden ingeademd, is er een ambulance ter plekke gekomen om de bewoners te controleren. De bewoners zijn na de behandeling per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis.

Stichting Salvage is ingeschakeld om de schade van de woning op te nemen. Omdat in een naastgelegen woning ook rook naar binnen is gekomen, zijn voor de zekerheid nog een aantal huisdieren uit de woning gehaald.

De oorzaak van de brand is nog niet geheel duidelijk. Vermoedelijk is de brand ontstaan in een aantal plastic kaarsjes.

Ate Atema