LEEUWARDEN – Donderdagochtend is een F-16 tegen een gebouw gebotst op de vliegbasis.  Een F-16 piloot heeft daarbij zijn schietstoel gebruikt.

Volgens een omstander zou de F-16 tijdens het taxiën van of naar de startbaan op hol zijn geslagen. De F-16 is daarbij een pand ingereden en twee personen zijn lichtgewond geraakt.

De piloot heeft hierbij zijn schietstoel gebruikt terwijl het vliegtuig nog op de grond was, hij is daarbij met de bijbehorende parachute op de grond geland. Hulpdiensten zijn massaal uitgerukt, onder andere de brandweer uit Leeuwarden en de hulpdiensten van de vliegbasis kwamen ter plaatse. Ook is GRIP-1 afgekondigd. Het zou gaan om een Belgische F-16.

De piloot kon zichzelf in veiligheid brengen en raakte lichtgewond. De tweede lichtgewonde was iemand die in het gebouw aanwezig was.

De politieheli heeft beelden gemaakt vanuit de lucht. De verkeersongevallen analyse van de Koninklijke Marechaussee kwam met spoed ter plaatse om onderzoek te doen naar de toedracht van de crash.

Foto Dumpert

Redactie

})