Vijf aanhoudingen voor betrokkenheid overvallen bij afstortkluizen

De Bovenregionale Recherche Noord- en Oost-Nederland (BR NON) heeft, onder leiding van het Openbaar Ministerie Zwolle-Lelystad, in de eerste weken van februari vijf mannen uit Lelystad in de leeftijd van 19 tot en met 22 jaar aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij meerdere overvallen bij afstortkluizen op diverse plaatsen in Noord- en Oost-Nederland.

Overvallen bij (geld)afstortkluizen
De BR NON onderzoekt in totaal tien overvallen. De mannen zouden in wisselende samenstelling betrokken zijn bij diverse overvallen bij afstortkluizen. Het vijftal zocht gunstig gelegen banken om hun overval te plegen. Ze wachtten af op beschutte plekken en sloegen toe op het moment dat er personen bij de automaat stonden om geld te storten. De verdachten schuwden daarbij geen geweld wat veel impact had op de slachtoffers.
Naast de overvallen worden ook twee woninginbraken en een bedreiging met een vuurwapen in Lelystad onderzocht.

De overvallen die worden onderzocht vonden plaats in Elburg, Hierden, Harderwijk, Nijkerk, Heerenveen, Kampen en Lelystad. Uit onderzoek moet blijken of en voor welke overval(len) de aangehouden verdachten verantwoordelijk zijn.

De buit & ontnemingvordering
De buit wordt op het moment geschat op ruim € 51.000,-.
Van alle vijf de verdachten wordt bekeken wat het wederrechtelijk verkregen voordeel exact is geweest zodat dit bedrag kan worden ontnomen door middel van een ontnemingvordering.

Doorzoekingen
Drie woningen in Lelystad zijn in het kader van dit onderzoek doorzocht. Vier auto’s en een aantal nepvuurwapens (voor afdreiging geschikt) werden aangetroffen en in beslag genomen. De op vuurwapens gelijkende voorwerpen werden waarschijnlijk gebruikt tijdens de overvallen.

De Bovenregionale Recherche is het onderzoek gestart naar aanleiding van informatie uit en in nauwe samenwerking met de politieregio Noord- en Oost-Gelderland, Flevoland, Friesland en IJsselland.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan