Voorpagina > ‘Ernstig ziek en toch een bijzondere dag’
2. Gemeente Leeuwarden E.O.

‘Ernstig ziek en toch een bijzondere dag’

‘Ernstig ziek en toch een bijzondere dag’

NOORD-NEDERLAND – Wie ernstig ziek is en nog maar een korte periode te leven heeft, kent al genoeg tegenslagen. Als deze mensen nog één grote wens hebben, dan bestaat de mogelijkheid om deze door de vrijwilligers van de wensambulance uit Noord-Nederland in vervulling te laten gaan.

Wanneer wenscoördinator Jolanda de Jong en vrijwilligster Grietje Mast beginnen te vertellen over hun werk voor de wensambulance, dan krijgen beide een twinkeling in hun ogen. “Het is emotioneel zwaar werk, maar erg dankbaar”, vertellen ze. Jolanda coördineert en regelt vanuit Tynaarlo de wensen. Grietje is in het dagelijks leven ambulancechauffeur en tevens chauffeur op de wensambulance. Beiden geheel op vrijwillige basis.

Het idee voor de wensambulance is ontstaan nadat een verpleegkundige van het UMCG in 2008 aan een terminale patiënt vroeg wat hij nog heel graag zou willen doen. Zijn antwoord was dat hij graag nog afscheid wilde nemen van zijn dieren. Deze wens werd uitgevoerd en zowel de wensbelever als de familie genoten van de bijzondere dag. Dit gaf een stimulans om het idee verder uit te werken. In februari 2009 ging men officieel van start met de wensambulance van Stichting Ambiance Noord-Nederland en in 2013 vervulde de wensambulance al 40 wensen in het noorden, een verdubbeling van de voorgaande jaren.

De wensambulance komt in actie nadat een wens door een familielid of een ziek persoon met een beperkte levensverwachting is ingediend. Eigenlijk is geen wens te gek. Een paar dagen naar de Efteling, de dierentuin of gewoon even naar huis, alles is mogelijk. Wenscoördinator Jolanda: “Het hangt natuurlijk wel van de conditie van de patiënt af. Daarom overleggen wij ook altijd eerst met de medisch verzorgende van de patiënt over wat haalbaar is. Vervolgens gaan wij de wens proberen te regelen”. Jolanda neemt hiervoor contact op met bijvoorbeeld een huisarts, de dierentuin, de familie en natuurlijk de vrijwilligers. Onder andere dierentuinen en theaters werken vaak graag mee bij het vervullen van een wens via de wensambulance.

Als de wens geregeld is, dan gaan de vrijwilligers met de wensambulance op pad. De Stichting Ambiance Noord-Nederland heeft ervoor gekozen om vrijwilligers aan te nemen met een medische achtergrond. Mocht tijdens het vervullen van een wens medische hulp nodig zijn, dan kan deze altijd worden gegeven. “Het is wel afhankelijk van de wensbelever in welke mate zorg nodig is. Het kan ook zomaar zijn dat iemand met een achtergrond vanuit de thuiszorg meerijdt met de ambulance. Bij patiënten die meer zorg nodig hebben, rijdt dan een ambulanceverpleegkundige mee”, aldus Jolanda.

“Vaak zijn het de kleine dingen die wensen bijzonder maken”, vertelt Grietje. “Ik mocht een keer mee met een mevrouw naar de dierentuin. Op de brancard is deze mevrouw met ons naar het olifantenverblijf geweest met de familie. De dame genoot en had de rest van de dag een grote glimlach. Hier doe je het voor. Tijdens de wensvervulling werden wij gelijk opgenomen in de familie. Dit voelde betrokken en warm”. Twee weken later overleed de wensbelever. Grietje en haar collega waren blij dat ze haar laatste wens in vervulling hadden kunnen laten gaan en haar een prachtige dag hadden bezorgd waarbij ze even niet aan haar ernstige ziekte hoefde te denken. De waardering van de familie was groot.

Zoals al eerder verteld, werken de vrijwilligers op geheel vrijwillige basis. Het vervullen van wensen kost geld, maar door donaties kunnen deze worden betaald. Jolanda: “De wensambulance hebben wij kunnen aanschaffen na een mooie donatie van de Stichting Mont Ventoux. Een mooie moderne ex-ambulance waarin de wensbelever veilig en zorgzaam kan worden vervoerd. Door bijvoorbeeld het meenemen van een eigen kussen en dekbed wordt een vertrouwde sfeer gecreërd. Daarnaast kan ook nog een dvd of een cd worden aangezet”.

Het doel van de Wensambulance in Noord-Nederland is om in 2014 nog meer wensen te vervullen. Kent u iemand die ernstig ziek is met een beperkte levensverwachting en met nog één laatste wens? Neem dan [url=http://www.ambiancenn.nl/wens/]contact[/url] op met de Stichting Ambiance Noord-Nederland en wie weet kunt u iemand nog een prachtige dag laten beleven. Wilt u de Wensambulance steunen door een donatie te geven of vrijwilliger worden? Kijk dan op hun [url=http://www.ambiancenn.nl/ervaringen/]website[/url].

Voor verhalen van wensbelevers of familieleden na een wensvervulling verwijzen wij u graag door naar de website van [url=http://www.ambiancenn.nl/ervaringen/]Stichting Ambiance Noord-Nederland[/url]. Tevens is de stichting te volgen via [url=https://twitter.com/wensambulancenn]Twitter[/url] en [url=https://www.facebook.com/pages/Wensambulance-l-SANN/318182278278966?fref=ts]Facebook[/url].

Over de fotograaf

112Fryslan