LEEUWARDEN – Een scooterbestuurder is zaterdagavond ernstig gewond geraakt na een zware aanrijding op het Zuiderplein. Een witte bestelbus, die betrokken was bij het ongeval, is doorgereden.

Omstanders verleenden eerste hulp bij het slachtoffer. Dit werd later overgenomen door het ambulancepersoneel. Het slachtoffer werd vervolgens met spoed overgebracht naar het MCL. Daar werd het slachtoffer later met de traumahelikopter overgebracht naar het UMCG in Groningen. De Leeuwarder brandweer kwam ter plaatse om de bromfiets te blussen die in brand was gevlogen.

De bestuurder van de scooter zou bij het oversteken door het rode licht zijn gereden. Hier werd de opzittende geraakt door een witte taxibus. De VOA is op dit moment ter plaatse voor een analyse van het ongeval. Vanwege dit onderzoek is verkeer vanaf het station richting het Zuiderplein niet mogelijk.

Oproep
De politie roept mensen op om uit te kijken naar een witte bestelbus, mogelijk een taxi. Dit voertuig is betrokken geweest bij de aanrijding, maar doorgereden richting de Schrans. Volgens de politie had het voertuig een beschadigde voorkant. Heeft u dit voertuig gezien? Neem dan contact op met de politie via 112! Ook komt de politie graag in contact met getuigen van het ongeval.

Update 19:19
De politie meldt zojuist op Twitter dat de getuige geen taxistickers op het voertuig heeft gezien. Hiermee komt de politie terug op het eerdere bericht dat het nu onzeker is of het wel of geen taxibusje is geweest. “Het was in ieder geval een witte bestelbus met een beschadigde voorkant”, zo laat de politie weten.

Update 19:31
De persvoorlichting meldt dat het vermoedelijk gaat om een witte Ford Transit zonder duidelijke aanwijzingen van een taxibusje. Daarnaast roept de politie u nog op om uit te kijken naar een vrouw met bruin haar en een zwarte jas en spijkerbroek. Zij heeft waarschijnlijk de fiets gestolen van een omstander die eerste hulp verleende.

Update 20:00
Het slachtoffer is met zwaar hoofdletsel met de traumahelikopter overgebracht naar het UMCG in Groningen.

Update 22:18
Het slachtoffer betreft een 19-jarige Leeuwarder. De bestuurder van de witte bestelbus is nog niet aangetroffen.

Update 18:58
De politie heeft afgelopen middag de bestuurder van de witte bestelbus gehoord. Hij heeft bekend dat hij is doorgereden na het ongeval omdat hij geen rijbewijs had en was geschrokken. Tegen hem werd een proces-verbaal opgemaakt waarna de man weer naar huis mocht.

Update maandag 16:30
De gestolen fiets is inmiddels aangetroffen en deze wordt vanavond weer teruggegeven aan de omstander die eerste hulp verleende. De dader van de diefstal wordt binnenkort verhoord.

Video : E. Brandsma
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=L1n-AaOgriQ&feature=youtu.be[/youtube]

Video: R. Kiestra
[zideo]playzideo=6c6f69546d316c70=[/zideo]

112Fryslan