EOD ingezet na vondst van explosief in auto na melding van brand in Jubbega

JUBBEGA – Tijdens een melding van een brand is woensdagavond een explosief in een auto gevonden bij een woning. De EOD is hiervoor ter plaatse gekomen.

De brandweer en veel politie-eenheden zijn rond 18:45 uur met spoed uitgereden naar de K. Molweg. De hulpdiensten zijn uitgerukt met de melding dat er brand zou zijn in een bijgebouw/schuur bij een woning. Omstanders vertellen dat er een explosie te horen en trilling te voelen was alvorens ze de hulpdiensten gebeld hebben. Van brand leek echter geen sprake. Volgens de woordvoerder van de politie zou het gaan om vuurwerk.

Niet veel later is ook een personenauto gecontroleerd. Hierin is een explosief aangetroffen. Ook werd er illegaal vuurwerk aangetroffen in de schuur. De agenten bedachten zich geen moment en hebben de omgeving direct ontruimd en afgezet. Vervolgens is urenlang onderzoek gedaan in en bij de woning. Na onderzoek door de TEV (team explosieven verkenning) is besloten de woning af te sluiten en de EOD (explosieve opruimingsdienst) in te schakelen.

De EOD heeft het explosief veilig uit de auto gehaald en meegenomen. Het explosief zou ook zwaar illegaal vuurwerk kunnen zijn, dit kon de woordvoerder van de politie echter niet bevestigen. De woning is de hele nacht beveiligd door een beveiligingsbedrijf.

Rond 10 uur donderdagochtend zijn opnieuw specialisten van de politie ter plaatse gekomen, waaronder TEV. Ze doorzoeken wederom de auto, woning en schuur. Indien hier iets gevonden wordt, komt wederom de EOD ter plaatse.

De bewoner is door de politie aangehouden en zit op moment van schrijven nog vast. In mei werd de EOD ook al ingezet bij dezelfde woning, ook toen is de bewoner aangehouden: EOD ingezet voor verdachte objecten in woning Jubbega