LEEUWARDEN – Op 31 december omstreeks 23.35 uur zag de politie een vuurwerk/lanceerinstallatie staan op het grasveld bij het Vrijheidsplein/Pasteurweg.

Na overleg met de Algemeen commandant werd besloten om de installatie in beslag te nemen. Echter doordat dit object met een transporter vervoerd moest worden moesten de collega’s wachten op vervoer.

Tijdens het wachten op vervoer van de installatie werd het aanwezige publiek erg vervelend en stond dit publiek niet toe dat de installatie zou worden meegenomen. Eén persoon in het publiek vond het vervolgens nodig om de installatie dan maar in de brand te steken, waardoor er kans was op een grote ontploffing. Ook brandweer en ambulance kwamen ter plaatse.

Door de politie is het publiek verwijdert en op grotere afstand van de installatie gehouden. In overleg is vervolgens de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) van Defensie opgeroepen om de installatie onschadelijk te maken. Nadat deze de installatie onschadelijk had gemaakt, kon deze worden vervoerd en de rust keerde weer terug.

Video: R. Kiestra