LEEUWARDEN – Maandag tweede pinksterdag werd de Elfstedentocht voor fietsen en motoren gereden.

Op een aantal incidenten na verliep de Elfstedentocht redelijk rustig. Zowel bij de tocht voor motoren als de tocht voor de fietser deden zich een aantal incidenten voor. Politie, rode kruis, verkeersregelaars en vele vrijwilligers waren betrokken bij de tocht.

In Oudemirdum raakte een deelnemer op zijn fiets zwaargewond. De opgeroepen traumaheli landde in Balk voor een rendez vouz met de ambulance. Vervolgens is de fietser per heli naar het UMCG gebracht.

In Hallum gingen twee motorrijders onderuit op de Offingaweg. Door nog onbekende oorzaak gingen beide motoren onderuit en gleden enkele meters over het wegdek. Twee ambulances kwamen ter plaatse voor eerste hulp. 1 van de slachtoffers is per ambulance met spoed overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. Het is niet bekend of de andere motorrijder ook gewond is geraakt.

De politie deed met 6 bikers mee aan de fiets Elfstedentocht voor de KWF kankerbestrijding. De mannen reden in dienstkleding op hun fiets met circa 25 kilometer per uur de tocht. Onderweg assisteerden ze bij diverse incidenten, zoals bij het ongeval in Oudemirdum. Ook bij de finish moesten de mannen assisteren bij een onwelwording.

Op de N359 bij Lemmer kwamen eind van de middag twee motoren in aanrijding met een auto. Een motorrijder overleed ter plaatse aan zijn verwondingen, de ander is met spoed naar het ziekenhuis gebracht met ernstige verwondingen.

112Fryslan