FRYSLÂN – Defensie vliegt met ingang van 1 januari 2015 niet meer met de bekende gele AB-412 reddingshelikopter.

De toestellen van het Defensie Helikopter Commando worden afgestoten. Daarmee valt binnenkort ook het doek voor 303 Squadron dat is gestationeerd op Vliegbasis Leeuwarden.

AB-412-reddingshelikopter boven kuststrook
De 3 AB-412-helikopters werden dit jaar meer dan 230 keer ingezet om patiënten te vervoeren of om deel te nemen aan zoekacties naar vermiste personen, de SAR-taak (search and rescue). In totaal vlogen de helikopters van 303 Squadron bijna 5.500 levensreddende en spoedeisende vluchten. Vanwege de komst van de nieuwe NH90 maritieme helikopter is besloten de AB-412’s weg te doen.

Patiëntenvervoer gegarandeerd
Het patiëntenvervoer kwam destijds bij Defensie omdat hiervoor zonder meerkosten de restcapaciteit van de AB-412 SAR-helikopters kon worden gebruikt. Nu de AB-412 wordt weggedaan is er geen restcapaciteit meer. Defensie blijft deze taak echter doen tot er een alternatief is gevonden. Hiervoor worden de komende periode 2 Cougar-transporthelikopters ingezet van 300 Squadron vanaf vliegbasis Leeuwarden. Defensie garandeert zo het patiëntenvervoer voor de Friese Waddeneilanden tot de RAV Fryslân het [url=https://www.112fryslan.nl/?module=news&action=show&newsid=10322]overneemt[/url]. Dit zal waarschijnlijk per 1 juli wezen.

Zoeken en redden
Noordzee Helikopters Vlaanderen (NHV) neemt vanaf nieuwjaarsdag de SAR-taken van de AB-412 over. Het gaat om het opsporen en redden van drenkelingen en evacuaties van schepen en boorplatformen op de Noordzee volledig voor zijn rekening. NHV verzorgt de nachtelijke SAR-operaties al sinds juli 2011 voor Defensie. Vanwege het ontbreken van de benodigde (nachtzicht)apparatuur was de AB-412 niet geschikt voor deze taak.

Foto’s
Op de foto’s 1 t/m 4 is de Cougar heli die voorlopig het patiëntenvervoer uitvoert in plaats van de Tweety helikopters zoals ze vaak genoemd werden. De Cougar had zaterdag zijn eerste vluchten voor patiëntenvervoer vanaf de eilanden. Het SAR 303 squadron die met de Tweety vloog heeft 55 jaar dienst gedaan voor het redden van de mens in nood.

112Fryslan

})