Eerste patiëntenvlucht voor ambulancehelikopter

LEEUWARDEN – De eerste patiënt voor vliegende ambulance van RAV Fryslân. Een persoon werd donderdag vanaf Ameland voor eerst met de nieuwe helikopter naar het ziekenhuis in Leeuwarden vervoerd.

Sinds 1 januari 2015 heeft defensie na 55 jaar dienst, het 303 SAR Squadron opgeheven en daarmee het patiëntenvervoer van de wadden naar het vaste land gestopt.
Sinds Juli 2015 zou deze dienst overgedragen worden aan RAV Fryslân, het duurde echter een jaar langer dan geplant om daadwerkelijk de helikopter voor de waddenvluchten voor elkaar te krijgen. De Kustwacht heeft in de tussentijd het patiëntenvervoer uitgevoerd.

Vervanger voor de AB-412 “tweety”

Met de vervanger voor de alom bekende gele SAR-helikopters zal de RAV Fryslân nu echt de taken van het patiëntenvervoer van de wadden naar het vaste land gaan vervullen.
Als helikoptertype is gekozen voor de Airbus H 145, dit is een van de meest stille helikopters in de markt, hierdoor neemt de overlast voor de omgeving af.
Daarnaast bied de helikopter plaats voor twee  brancards plus medisch personeel en gaat daarmee voorbij de meest strenge eisen.
Ook is er een reservehelikopter om de continuïteit van ambulancezorg vanaf de Waddeneilanden altijd te waarborgen.

Overdag

Tot aan februari 2017 zal de waddenhelikopter alleen maar overdag vliegen, tot die tijd worden de vliegers en bemanningsleden van de waddenhelikopter getraind in het nachtvliegen.
Nachtelijke vluchten zullen nog door de Kustwacht worden uitgevoerd totdat de waddenhelikopter ook deze vluchten kan overnemen.

 

Redactie