LEEUWARDEN – De nieuwe ambulancehelikopter van RAV Fryslân/ANWB Medical Air Assistance zal vanavond tussen 19.00 en 20.00 uur landen op vliegbasis Leeuwarden.

Op dit moment is hij onderweg vanuit Duitsland en maakt meteen een eerste trainingsvlucht boven Noord-Nederland. Het gaat om een Airbus H145. Met de nieuwe helikopter neemt RAV Fryslân vanaf woensdag 16 november 2016 het patiëntenvervoer van de Waddeneilanden over van de Kustwacht. De Kustwacht nam het patiëntenvervoer in augustus 2015 over van Defensie, totdat RAV Fryslân deze taak zou overnemen. Dat is nu bijna zo ver.

Naar verwachting komt volgende week een tweede Airbus H145 naar Leeuwarden. Deze wordt als back-up gebruikt, waardoor de ambulancezorg vanaf de Waddeneilanden, via de lucht, altijd gewaarborgd is. De eerste helikopter heeft vliegbasis Leeuwarden als thuishaven, de tweede (reserve)helikopter zal in eerste instantie ook op de vliegbasis gestationeerd zijn.

Met beide helikopters worden de komende weken vanaf vliegbasis Leeuwarden de nodige opleidings- en trainingsvluchten gemaakt. De piloten van ANWB Medical Air Assistance kunnen hierdoor het gebied optimaal verkennen. Tegelijkertijd zijn de verpleegkundigen en de navigators van RAV Fryslân in staat om hun training verder voort te zetten. De ambulancehelikopters doen tijdens de trainingsvluchten zowel de Waddeneilanden als de ziekenhuizen in Noord-Nederland, die over een helidek beschikken, aan.

De voorbereidingen bij RAV Fryslân/ANWB Medical Air Assistance lopen sinds het gunnen van de aanbesteding volledig volgens planning. Bij die aanbesteding is overigens zorgvuldig gekeken naar het geluidsniveau van de te selecteren helikopter. Dit om zoveel mogelijk rekening te houden met eilandbewoners en omwonenden van de vliegbasis en de ziekenhuizen. Het type H145 is één van de geluidsarmste helikopters in zijn soort.

De nieuwe ambulancehelikopter (met serienummer 20063) is in Duitsland aangeschaft en heeft inmiddels de Nederlandse registratie PH-OOP gekregen. Het is de eerste H145 met een Nederlandse registratie. Het call sign is nog niet definitief vastgesteld.

Vanaf 16 november wordt allereerst gestart met dagvliegen. Vanaf februari 2017 neemt RAV Fryslân ook de nachtvluchten voor haar rekening. Naar verwachting gaat het jaarlijks om zo’n 300 vluchten.

 

Redactie