FRYSLÂN – 36 Vuurwerkslachtoffer en 52 Aanhoudingen

De Friese hulpdiensten hebben oudejaarsnacht haar handen vol gehad aan een groot aantal incidenten in de provincie. Bij de Meldkamer Fryslân kwamen maar liefst 277 meldingen binnen van onder andere vernielingen, mishandelingen, branden en brandjes. Door de Friese hulpdiensten zijn tijdens de jaarwisseling een groot aantal medewerkers ingezet, waarvan circa 300 medewerkers van de politie, 200 van de brandweer en 40 van de ambulancedienst.

Tijdens de oudejaarsnacht werden weer vele vernielingen aangericht aan vooral verkeersborden en ruiten van auto’s, woningen, winkels en bedrijven door het vele gebruik van zwaar, illegaal vuurwerk, zoals nitraat- en vlinderbommen en lawinepijlen. Een flink aantal mensen raakte gewond door vuurwerk. Op de afdeling Spoedeisende Hulp van de vijf Friese ziekenhuizen werden in totaal 36 vuurwerkslachtoffers behandeld.

De brandweer moest weer door de gehele provincie vele branden en brandjes blussen.

In totaal zijn tijdens jaarwisseling door de politie 52 aanhoudingen verricht voor onder andere vernieling, mishandeling, bezit illegaal vuurwerk en het hinderen van de hulpdiensten.
De aanhoudingen betroffen veelal mensen, die in meer of mindere mate onder invloed van alcohol of mogelijke andere middelen verkeerden.
Alleen in Drachten, Ferwert, Burdaard en Blije moest de politie ingrijpen om groepen mensen te verwijderen om de hulpdiensten, zoals de brandweer, het werk mogelijk te maken.

In Burdaard en Blije moest de Mobiele Eenheid er zelfs aan te pas komen om de orde op straat te herstellen. In beide plaatsen werden charges uitgevoerd, waarna de brandweer kon beginnen met blussen van enkele brandjes.

Tijdens de ongeregeldheden in Blije werden er door politie 18 verdachten aangehouden.
De politie zal de komende periode veel menskracht en energie stoppen in het afhandelen van alle aangiftes rond de jaarwisseling. Meer aanhoudingen zijn de komende dagen dan ook te verwachten.

De Friese hulpdiensten wensen u een gezond en veilig 2009.


Drachten: brand in heg
De politie heeft oudejaarsmiddag een brand in een heg naast een woning aan het Roggepad proberen te blussen. Surveillerende agenten kregen de melding van de brand en gingen direct ter plaatse. Toen ze kwamen aanrijden zagen de agenten de vlammen al vanaf grote afstand. Eenmaal ter plaatse waren er wel een aantal omstanders aan het kijken, maar er werd niet geblust. Dit terwijl het vuur dreigde over te slaan naar een garage. De agenten hebben met behulp van een brandblusser de brand grotendeels geblust. De brandweer heeft vervolgens nageblust. De oorzaak van de brand is onbekend.

Harlingen: mishandeling
De politie heeft een onderzoek in gesteld naar de mishandeling van een 17-jarige man uit Wijnaldum. De man werd op donderdagmorgen rond drie uur op de Voorstraat, na een woordenwisseling met een voor hem onbekende man, met een brieflesje in het gezicht geslagen. De oorzaak is niet bekend. De man doet vandaag aangifte.

Leeuwarden: politie houdt man aan na mishandeling
De politie heeft donderdagmorgen rond zes uur een 22-jarige man uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van mishandeling. Een getuige had gezien dat deze man in een discotheek aan de Nieuwestad een bierglas tegen het hoofd van een 21-jarige plaatsgenoot geduwd had, waardoor het slachtoffer een hoofdwond opliep. Portiers hielden de verdachte aan en belden de politie die de man overbrachten naar het bureau. De man is voor nader onderzoek ingesloten.

Drachten: politie houdt mannen aan
De politie heeft donderdagmorgen rond vier uur een 21-jarige man uit Drachten aangehouden op verdenking van mishandeling. De getuige had gezien dat de man een 21-jarige plaatsgenoot op De Excelsior aansprak en naar de grond werkte. De politie werd gealarmeerd en de man werd meegenomen naar het bureau en voor nader onderzoek ingesloten.

De verdachte maakte deel uit van een groepje mannen die bij een vreugdevuur aan de Frisia ruzie aan het zoeken waren. De mannen kregen meerdere malen het verzoek zich te verwijderen. Toen de situatie bleek te escaleren, werden twee mannen die zich niet aan de vordering hielden aangehouden. De 22-jarige man uit Surhuisterveen en de 20-jarige man uit Drachten werden overgebracht naar het bureau waar zij voor nader onderzoek ingesloten werden.

Franeker: politie houdt vrouw aan na mishandeling
De politie heeft in de nacht van woensdag op donderdag bij de feesttent op het Jan Rodenhuisplein een 35-jarige vrouw uit Franeker aangehouden op verdenking van mishandeling. Bij het toilet in de tent maakte de vrouw, nadat er steeds tegen haar toilethokje gebonkt werd, wilde bewegingen om zich heen en kopstootbewegingen. Hierbij raakte zij een 13-jarige meisje uit Franeker. De politie werd gealarmeerd en de vrouw werd overgebracht naar het bureau. Na verhoor mocht de vrouw het bureau weer verlaten.

Zwaagwesteinde: vrouw mishandeld
De politie onderzoekt een mishandeling van een 29-jarige vrouw uit Zwaagwesteinde op donderdagmorgen rond vier uur in de feesttent op de Lange Reed. De vrouw kreeg hier om onbekende reden meerdere klappen in haar gezicht van een 37-jarige plaatsgenoot. De vrouw is voor onderzoek naar het ziekenhuis in Dokkum gegaan. De man is nog niet aangehouden, maar kan binnenkort een uitnodiging van de politie verwachten om aan het bureau te verschijnen.

Drachten: man overvallen en mishandeld
De politie heeft een onderzoek ingesteld naar een straatroof die woensdagavond op De Meent heeft plaatsgevonden. Rond acht uur werd hier een 26-jarige man uit Haarlem door vier mannen overvallen en mishandeld. De man liep richting de Kaden toen hij plotseling een klap met een stuk hout tegen zijn borst kreeg. Het slachtoffer zag vier mannen, waarvan een hem nog een klap met het stuk hout gaf. Nadat het slachtoffer de dader een klap terug gaf, werd hem door een van de andere mannen een pistool tegen zijn hoofd gedrukt, waarna al zijn zakken doorzocht werden. Nadat het geld en de telefoon van de jongen waren weggenomen, kreeg hij nog een paar klappen met het pistool in zijn nek en gingen de mannen er op twee fietsen vandoor. Het signalement van de mannen is als volgt:

[ul][li]Een jongen van ongeveer 1.85 meter lang, met een kortgeschoren kapsel en rossig haar, een smal postuur. Hij droeg een donker trainingspak met zwarte legerkistjes.[/li][/ul]
[ul][li]Een jongen van ongeveer 1.85 meter lang met kort, bruinig, stekelig haar. Hij droeg een jasje en broek in eenzelfde lichte spijkerstof kleur en witte sportschoenen.[/li][/ul]
[ul][li]Een jongen van ongeveer 1.85 meter lang met half lang haar, Hij was donker gekleed en droeg ook kistjes.[/li][/ul]
[ul][li]Een jongen van ongeveer 2 meter. Hij had zijn gezicht bedekt met een zwarte sjaal en droeg nieuwe sportschoenen wat licht grijs of zilver van kleur. Hij ging verder donker gekleed.[/li][/ul]

De politie roept getuigen op die tussen 19:45 en 20:30 uur bijzonderheden hebben gezien om zich via 0900-8844 te melden. Dit kan ook via Meld Misdaad Anoniem op telefoonnummer 0800 – 7000.

Heerenveen: auto uitgebrand
De politie heeft donderdagmorgen rond drie uur de brandweer geassisteerd bij een autobrand aan de Wetterwille. Het onbeheerde voertuig was bij aankomst van de politie al nagenoeg uitgebrand. De politie zal de eigenaar in kennis stellen.

Drachten: politie houdt man op heterdaad aan na afbreken verkeersbord
De politie heeft donderdagmorgen vroeg een 22-jarige man uit Drachten aangehouden op verdenking van vernieling. Surveillerende agenten zagen de man aan een verkeersbord hangen, waardoor de paal afbrak. De agenten hielden de man op heterdaad aan en brachten hem over naar het bureau. Na verhoor mocht de man met een proces-verbaal het bureau weer verlaten.

Drachten: man aangehouden na sprong op auto
De politie heeft donderdagmorgen rond vijf uur op de Stationsweg een 18-jarige man uit Drachten aangehouden op verdenking van vernieling aan een auto. Getuigen hadden gezien dat de man bovenop de achterruit en achterbak van een geparkeerde auto spong en belden vervolgens de politie. De politie heeft de man aangehouden en overgebracht naar het bureau. Na verhoor mocht de man met een proces-verbaal het bureau weer verlaten. De schade aan de auto is nog niet bekend.

Opeinde: brand verstoort zenders
De politie heeft woensdagavond geprobeerd een brand te blussen op de Dokter Siebingasingel. Dicht bij de tv kast van de gemeente stond een stapel banden in brand, wat waarschijnlijk de oorzaak was van het wegvallen van de zenders bij de omliggende woningen. Dit lukte niet met de blusapparatuur van de politie, daarom lieten de agenten het vuur gecontroleerd uitbranden.

Drachten: man op heterdaad aangehouden met illegaal vuurwerk
De politie heeft in de nacht van woensdag op donderdag op de Zuidkade een 27-jarige man uit Drachten aangehouden op verdenking van het in bezit zijn van illegaal vuurwerk. Surveillerende agenten zagen dat de verdachte iets in een portiek neerlegde, waarna een harde knal klonk en ze een flits zagen. Hierop sprongen de kapjes van de lampen in het portiek. De agenten hielden de man staande en vonden 29 vlinderbommen en 165 nitraat crackers in de tas van de man. Hij werd voor nader onderzoek overgebracht naar het bureau.

Bolsward: politie houdt twee mannen aan na vechtpartij
De politie heeft donderdagmorgen rond half vier twee mannen aangehouden nadat zij, na meerdere waarschuwingen, niet wilden vertrekken bij een vechtpartij aan de Dijkstraat. Gealarmeerde agenten zagen een grote groep mensen op straat staan en kregen door dat er gevochten werd. Hierbij zou een 19-jarige man uit Bolsward in het bezit zijn van een mes. De agenten spraken de man aan, waarop de verdachte recalcitrant werd en de agenten uitschold. Hierop werd de man aangehouden en hij werd geboeid om overgebracht te worden naar het bureau. Op dat moment bemoeide een 23-jarige man uit Bolsward zich met de aanhouding. Hem werd meerdere keren verzocht om weg te gaan. Toen de man hier geen gehoor aan gaf, werd ook hij aangehouden en voor verhoor overgebracht naar het bureau. Door de onrust zag de 19-jarige man echter kans om, geboeid, te ontsnappen. De man heeft zich een paar uur later bij het politiebureau gemeld en zal daar verhoord worden.

Burdaard: hulpdiensten belemmerd bij blussen brand
De brandweer en politie zijn in de nacht van woensdag op donderdag ernstig belemmerd bij hun werkzaamheden toen zij een brand wilden blussen op de Wanswertdyk. Op deze weg was een stapel in brand gezet, vlakbij een grote heg. De dreiging bestond dat die heg ook vlam zou vatten, wat een gevaar voor de omgeving zou opleveren. Omdat de hulpverleningsdiensten met vuurwerk bekogeld werden en niet veilig hun werk konden doen, werd de Mobiele Eenheid ter ondersteuning opgeroepen. In de eerste instantie leek het erop dat het vuur aardig aan het slinken was en werd besloten de brand gecontroleerd te laten branden. Niet veel later zag de politie dat het vuur weer opgestookt werd en de heg en de omgeving gevaar liepen. Hierop werd besloten de brandweer weer op te roepen om het vuur alsnog te doven. Aangezien er nog steeds met onder andere vuurwerk gegooid werd en de veiligheid van de brandweerlieden gewaarborgd moest worden, werd er voor gekozen om de toeschouwers door de Mobiele Eenheid op afstand te houden. Hierna kon de brand geblust worden en keerde de rust in het dorp terug.

Drachten: brand in heg
De politie heeft oudejaarsmiddag een brand in een heg naast een woning aan het Roggepad proberen te blussen. Surveillerende agenten kregen de melding van de brand en gingen direct ter plaatse. Toen ze kwamen aanrijden zagen de agenten de vlammen al vanaf grote afstand. Eenmaal ter plaatse waren er wel een aantal omstanders aan het kijken, maar er werd niet geblust. Dit terwijl het vuur dreigde over te slaan naar een garage. De agenten hebben met behulp van een brandblusser de brand grotendeels geblust. De brandweer heeft vervolgens nageblust. De oorzaak van de brand is onbekend.

Drachten: politie houdt drie verdachten aan voor vandalisme
De politie heeft oudejaarsavond op het Schuttersveld twee inwoners van Drachten van 26 en 37 jaar en inwoner van 22 jaar uit Niezijl aangehouden op verdenking van baldadigheid en vandalisme. Nabij een flat op het Schuttersveld was een groot vreugdevuur ontstoken. Dat leverde nogal wat gevaar op voor de omgeving, vandaar dat de brandweer van Drachten werd gealarmeerd. Aan omstanders werd gevraagd niks meer op het vuur te gooien. De drie verdachten konden dit echter niet laten en gooien ondanks diverse waarschuwingen spullen op het vuur. Het trio werd dan ook aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor en een proces-verbaal mochten de drie in de nieuwjaarsnacht het bureau weer verlaten. Tijdens het blussen van de brand door de brandweer gooide een 24-jarige inwoner van Drachten een balk in het vuur. Hierdoor belemmerde hij de brandweer en er ontstond tevens gevaar voor de brandweerlieden. De 24-jarige werd dan ook aangehouden door de politie. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Heerenveen: politie houdt verdachte aan voor bezit vuurwapen
De politie heeft oudejaarsavond in de Leliestraat een 27-jarige inwoner van Heerenveen aangehouden op verdenking van het bezit van een vuurwapen. Surveillerende agenten zagen een groepje jongeren staan. Vanuit het groepje werd met behulp van een vuurwerkpistool met vuurwerk geschoten. Het groepje werd aangesproken door de agenten. De 27-jarige bleek in het bezit te zijn van een koffer met daarin het vuurwerkpistool. De man werd aangehouden en de koffer en het pistool werden in beslag genomen. De Heerenveener werd voor nader onderzoek ingesloten.

Heerenveen: politie houdt verdachte aan voor brandstichting
De politie heeft oudejaarsavond in de Rozenstraat een 23-jarige inwoner van Heerenveen aangehouden. Surveillerende agenten zagen een grote brand in de straat. De 23-jarige gooide twee volle containers met afval leeg in de brandbult. De man werd dan ook aangehouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. Tijdens het blussen van de brand en het opruimen van de restanten was het publiek vervelend aanwezig. Er werd onder andere met vuurwerk gegooid. De agenten konden voorkomen dat het uit de hand liep.

Drachten: politie houdt verdachte aan voor vernieling
De politie heeft in de nieuwjaarsnacht op de Noordkade een 17-jarige inwoner van Marum aangehouden op verdenking van vernieling. Surveillerende agenten zagen dat de jongen een stuk zwaar vuurwerk in een vuilnisbak gooide, waarna een explosie volgde. De jongen werd direct aangehouden. Hij was nog in het bezit van zes vlinderbommen. De verdachte is voor nader onderzoek ingesloten.

Harkema: man gewond door vuurwerk
De politie heeft kort na de jaarwisseling het ambulancepersoneel geassisteerd bij de afhandeling van een ongeval met vuurwerk in De braek. Een 45-jarige inwoner van Harkema kreeg een brandende vuurpijl in zijn oog. Het slachtoffer werd met gezichtletsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.


Joure: politie houdt twee verdachten aan voor vandalisme
De politie heeft in de nieuwjaarsnacht op de Geert Knolweg twee inwoners van Joure van 16 en 18 jaar aangehouden op verdenking van vandalisme. Surveillerende agenten zagen de twee bij een brandende afvalbak staan. Het duo bleek met behulp van vuurwerk dat afvalbak in brand te hebben gestoken. Tijdens het noteren van de namen vond één van de jongens het nodig om de agenten te beledigen. De twee werden aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Hier zijn ze voor nader onderzoek ingesloten.

Sneek: politie houdt verdachte aan voor mishandeling
De politie heeft nieuwjaarsochtend vroeg op het Schaapmarktplein een 18-jarige inwoner van Sneek aangehouden op verdenking van mishandeling. Een getuige had gezien dat de jongen een 18-jarige stadsgenoot had geslagen. Op aanwijzing van de getuige kon de verdachte worden aangehouden. De vriendin van verdachte ging bij de aanhouding helemaal door het lint. Ook deze vrouw, leeftijd en woonplaats onbekend, werd aangehouden. De twee werden overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. Zo’n tien jongeren bemoeiden zicht met de aanhoudingen en maakten het werk van de agenten erg lastig. De agenten hebben dan ook enkele tikken met de wapenstok moeten uitdelen om de groep op gepaste afstand te houden.

Heerenveen: politie houdt verdachte op heterdaad aan voor vernieling
De politie heeft nieuwjaarsochtend een 21-jarige inwoner van Heerenveen op heterdaad aangehouden. Surveillerende agenten zagen dat de man over het dak van een geparkeerde auto op de Veldschans lopen. De verdachte werd dan ook onmiddellijk aangehouden, overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. De eigenaar van de auto moet nog aangifte doen.

Gytsjerk: politie onderzoekt brandstichting
De politie onderzoekt een brand in een geparkeerde auto voor een café aan de Rinia van Nautaweg. De eigenaar van de auto zag net na de jaarwisseling zijn auto in brand staan. De brandweer kwam ter plaatse en heeft het vuur geblust. De auto kan als verloren worden beschouwd. De 36-jarige eigenaar uit Burdaard heeft aangifte gedaan.

Zwaagwesteinde: politie onderzoekt poging doodslag
De politie onderzoekt een poging tot doodslag en gevaarlijk rijgedrag. Een automobilist heeft nieuwjaarsnacht met zijn auto ingereden op een aantal mensen die in Eyssemaweg stonden. De omstanders hadden opmerkingen gemaakt over de overlast die werd veroorzaakt door zwaar vuurwerk. De automobilist was hier blijkbaar niet van gediend en reed vervolgens in op een aantal omstanders. De politie heeft op de plaats van het incident een aangifte opgenomen. De naam van de bestuurder is bekend. Hij kan één dezer dagen bezoek van de politie verwachten.

Leeuwarden: verdachte aangehouden voor mishandeling
De politie heeft in samenwerking met het personeel van een horecagelegenheid aan de Weerd een 37-jarige man (woonplaats onbekend) aangehouden. De man had nieuwjaarsochtend vroeg in de horecagelegenheid een 18-jarige vrouwe uit Leeuwarden geslagen. De verdachte werd aangehouden door het personeel en vervolgens overgedragen aan de politie. De man is voor nader onderzoek ingesloten.

Balk: lawinepijl veroorzaakt chaos in woning
De politie onderzoekt de vernieling van een woning aan de Van Swinderenstraat. Door onbekenden werd, al dan niet met opzet, een lawinepijl door de ruit van de woning geschoten. De pijl ontplofte in woonkamer en veroorzaakte daar een grote chaos. De bewoners waren op het moment van de ontploffing niet thuis.

Zwaagwesteinde: politie onderzoekt mishandeling
De politie onderzoekt de mishandeling van een 23-jarige inwoner van Veenwouden en een 29-jarige inwoonster Zwaagwesteinde. De twee waren nieuwjaarsochtend bij de feesttent aan de Lange Reed mishandeld door een 21-jarige inwoner van Zwaagwesteinde. De twee slachtoffers werden ter controle overgebracht naar het ziekenhuis in Dokkum. De verdachte is nog niet aangehouden. Hij kan één dezer dagen een bezoek van de politie verwachten.

Heerenveen: politie houdt drie verdachten aan voor vernieling
De politie heeft nieuwjaarsochtend op de Burgemeester Falkenaweg drie inwoner van Heerenveen van 17,18 en 20 jaar op heterdaad aangehouden. Surveillerende agenten zagen de drie met zwaar illegaal vuurwerk verkeersborden vernielen. De drie werden aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Het trio werd voor nader onderzoek ingesloten.

Aldeboarn: wijkgebouw beschadigd door purbom
De politie heeft een onderzoek ingesteld naar de vernielingen die oudejaarsnacht aan het wijkgebouw aan de Tsjerkebuorren door een purbom zijn aangericht. Een 30-jarige bewoonster van het tegenoverliggende huis hoorde een luide knal en zag purspetters op haar ramen zitten. Ook de gevel van het wijkgebouw zat onder de spetters en daarnaast sprongen elf ruitjes. Hierdoor moest het gebouw gesloten worden. De naam van de dader is bekend. Hij kan één dezer dagen bezoek van de politie verwachten.

Blije: politie houdt 18 verdachten aan na onrustige nacht
De politie heeft nieuwjaarsochtend 18 inwoners van Blije in de leeftijd van 20 tot en met 34 jaar aangehouden, onder hen drie vrouwen. Op een kruispunt in het centrum van het dorp was een stapel afval in brand gestoken. De brand zorgde voor een gevaarlijke situatie en daarom besloot de brandweer over te gaan tot blussen. Toen de brandweer het dorp inreed, werd zwaar vuurwerk naar de brandweerwagen gegooid. De brandweer kon een goed signalement van de daders aan de politie doorgeven, waarop twee mannen later aangehouden konden worden. Nadat de brandweer het vuur geblust had en het dorp weer verlaten had, kwam een melding van een nieuwe brand binnen. De complete kruising in het centrum van het dorp was gebarricadeerd met een hek van gaas, stenen en een stuk dakgoot. Achter de barricade bevond zich een grote groep dorpelingen. De barricade en de groep mensen belemmerde de brandweer om bij het vuur te komen. Hierop werd besloten de Mobiele Eenheid in te schakelen om de weg vrij te maken, zodat de brand geblust kon worden. De groep mensen werd diverse malen gevraagd om het centrum te verlaten. Hier werd geen gehoor aan gegeven. Nadat de brand geblust was, trok de Mobiele Eenheid zich terug. De groep mensen bleef echter in het centrum, barricadeerden de weg nogmaals en stichtte weer brand. Hierop werd geprobeerd de gehele groep aan te houden op basis van openlijke geweldpleging en overtreding van het, door de gemeente uitgevaardigde, samenscholingsverbod. Uiteindelijk werden bij deze actie 16 verdachten aangehouden en overgebracht naar het bureau. Hier werden de in totaal 18 verdachten voor nader onderzoek ingesloten. Velen van hen verkeerden onder invloed van alcohol.

112Fryslan