FRYSLÂN – De jaarwisseling van 2021 naar 2022: Geweld tegen politie agenten, vijf ME inzetten, gewonde agenten, beheersbare jaarwisseling voor de brandweer en weinig gewonden in ziekenhuis door vuurwerk.

Friese ziekenhuizen
De nacht voor de Friese ziekenhuizen en Dokterswacht Friesland was qua drukte vergelijkbaar met vorig jaar, met een klein aantal meldingen door vuurwerk.
Er zijn vanuit de Friese ziekenhuizen geen meldingen van agressie en/of geweld tegen het personeel binnengekomen. Het personeel kon over het algemeen ongehinderd zijn werk doen.

Brandweer Fryslân
De brandweer is vanaf oudejaarsdag tot nieuwjaarsdag 08.00 uur rond de 69 keer gealarmeerd volgens het persbericht van Brandweer Fryslân. Dit is iets minder dan vorig jaar, toen betrof het aantal alarmeringen 76, het jaar daarvoor was dit 83 keer. De meeste uitrukken waren in het Noordoosten van Fryslân. Wij als 112Fryslân zijnde houden ook elk jaar het aantal brandweermeldingen bij tussen 31 december 0:00 uur en 1 januari 6:00 uur, wij kwamen totaal op 83 meldingen tegenover 72 van vorig jaar. Niet alle meldingen waren oud en nieuw gerelateerd, zo waren er bijvoorbeeld meldingen bij van verkeersongevallen of een auto die in brand vloog op de snelweg A31.
Tekst gaat door onder de foto.

Incidenten oud en nieuw Noardeast Fryslân 2021 / 2022

Wim Kleinhuis: “Het was voor Brandweer Fryslân een drukke, maar beheersbare nacht. De jaarwisseling werd in sommige delen van onze provincie uitbundig gevierd, en op een aantal plekken werden hulpverleners door omstanders gehinderd bij het uitvoeren van hun werk. Heel erg vervelend en onnodig. Mede dankzij de ondersteuning van de politie hebben onze mensen hun werk goed kunnen doen.”

De brandweer moest vooral uitrukken voor straatbranden. De grootste inzet is gepleegd bij een schuurbrand in Stiens, aan het begin van de avond. Omdat het onzeker was of er nog dieren in de schuur waren, is uit voorzorg opgeschaald naar middelbrand. Ter plaatse bleek dat er geen dieren in de schuur waren.
Tekst gaat door onder de foto

Hok met stro in lichterlaaie in Stiens

De samenwerking tussen de verschillende hulpdiensten is bij alle inzetten uitstekend verlopen.

Politie
Tijdens de jaarwisseling werden door de politie in Groningen, Friesland en Drenthe dertien aanhoudingen verricht. De politie is deze jaarwisseling een aantal keer bekogeld met (zwaar) vuurwerk en flessen. Vijf agenten raakten (licht-)gewond. De Mobiele Eenheid (ME) werd zeven keer ingezet, waarvan vijf keer in Friesland. In Burdaard was de politie genoodzaakt om traangas in te zetten.

Kollumerzwaag
In het begin van de avond werd de brandweer opgeroepen in verband met bluswerkzaamheden in Kollumerzwaag. Zij werden daarbij gehinderd door het publiek. De ME werd ingezet om de brandweer de ruimte te geven, maar zij werden hierbij bekogeld met zwaar vuurwerk.

Marrum
Aan de Lage Herenweg in Marrum werd de brandweer opgeroepen om een brand te blussen. Om een veilige werkruimte voor de brandweer te creëren is de ME ingezet.

Tzummarum
In Tzummarum werden agenten belaagd. Er raakte één agent lichtgewond nadat er een voorwerp tegen zijn hoofd werd gegooid.  De ME kwam ter plaatse en één persoon werd aangehouden.
Tekst gaat verder onder de foto

Mobiele Eenheid ingezet bij ongeregeldheden Tzummarum

Echtenerbrug
In Echtenerbrug was er aan de Duimstraat rond 4.00 uur een grote brand op straat. Naast de brandweer kwam ook de politie ter plaatse. De voorruit van een politievoertuig raakte bij het incident beschadigd. Een grote groep mensen keerde zich bij het incident tegen de opgeroepen ME.
Tekst gaat verder onder de foto’s

Burdaard
Rond 4.15 uur kwam de ME in actie aan de Kolkhuizerweg in Burdaard. Een grote groep personen keerde zich tegen de politie en gooide onder andere met zwaar vuurwerk naar de agenten en diensthonden. Uiteindelijk werd er – nadat er geen gehoor werd gegeven aan meerdere vorderingen – gebruik gemaakt van traangas. Een drietal agenten heeft tijdens dit incident mogelijk gehoorschade opgelopen.

Aanhoudingen
In Friesland zijn tot nu toe vijf personen aangehouden.

Meerdere incidenten en aanhoudingen
Deze jaarwisseling hebben zich op meerdere plekken in Noord-Nederland verschillende incidenten voorgedaan, zoals vechtpartijen, vernielingen en overlast van zwaar vuurwerk. Er kwamen gedurende de hele nacht veel meldingen binnen van branden.

Geweld tegen politieambtenaren (GTPA)
De politie vindt agressie en geweld tegen haar medewerkers onacceptabel. Politiebeambten hebben een verantwoordelijke rol in de samenleving en moeten zonder te worden gehinderd hun werk kunnen doen. Met wederzijds respect. Agressie of geweld, in welke vorm dan ook, tegen medewerkers wordt niet getolereerd. Politie en justitie hanteren hier dezelfde aanpak: aangiftes worden altijd opgenomen, daders worden met prioriteit door het Openbaar Ministerie voor de rechter gebracht, en tegen de daders wordt een driemaal zo hoge straf geëist.

Alle oud en nieuw items van 112fryslan op een rij
Deze jaarwisseling hebben wij veel items online gezet, mogelijk heeft u ze niet allemaal gezien. Daarom hieronder een compleet overzicht.
Agent ernstig gewond aan gezicht na ongeregeldheden in Anjum
Incidenten oud en nieuw Noardeast Fryslân 2021 / 2022
Hok met stro in lichterlaaie in Stiens
Oude touringcar gaat in vlammen op in Drachten
Auto volledig uitgebrand in Ryptsjerk
Incidenten oud en nieuw Leeuwarden 2021 / 2022
Mobiel Eenheid ingezet bij ongeregeldheden Tzummarum
Motorcompartiment van geparkeerde auto in Dokkum gaat in vlammen op
Bedreiging met mogelijk vuurwapen in Oosterwolde; man aangehouden
Shovel uitgebrand in Uitwellingerga
Brandend bankstel slaat over naar bijkeuken in Drachten

En dan nog een paar items van oudjaars en nieuwjaarsdag die niet gerelateerd waren aan de jaarwisseling, die u mogelijk gemist heeft.
Auto vat vlam tijdens rijden op snelweg A31 Marsum
Twee automobilisten in botsing bij Warten; vrouw gewond naar ziekenhuis
Ernstig verkeersongeval in Zandhuizen; automobilist zwaargewond

Redactie

})