Voorpagina > Drukke jaarwisseling door ongevallen en branden
Ambulance Brandweer Fryslan Hoofd Nieuws Politie

Drukke jaarwisseling door ongevallen en branden

Drukke jaarwisseling door ongevallen en branden

FRYSLÂN – Door twee kettingbotsingen, dichte mist, enkele grote en vele kleine buitenbrandjes was het wederom een drukke jaarwisseling voor de hulpdiensten in onze provincie.

Dode bij kettingbotsing
Als gevolg van een kettingbotsing op de A32 bij Akkrum kwam Oudejaarsavond een 58-jarige vrouw uit Dokkum om het leven. Bij dit ongeval waren rond de dertig auto’s betrokken en raakten naast het dodelijk slachtoffer ook nog eens negentien mensen gewond.

De A32 tussen Leeuwarden en Heerenveen was de gehele nacht afgesloten zodat de verkeersongevallenanalyse onderzoek kon doen naar de toedracht van de kettingbotsing. In de ochtend werden alle betrokken voertuigen afgesleept. De verwachting is dat de weg bij Akkrum pas in de loop van de dag weer open zal gaan. Ter plaatse is een omleiding ingesteld.

Kettingbotsing bij Heerenveen
Rond half acht, een uur na de kettingbotsing bij Akkrum, was er eveneens een kettingbotsing, dit keer bij het klaverblad van Heerenveen. Volgens de politie waren bij deze kettingbotsing bijna veertig voertuigen betrokken en raakten acht mensen gewond. De weg was ook hier lange tijd afgesloten. Inmiddels is de weg weer vrijgegeven.

Melkauto
Op de N359 ter hoogte van Hemelum kwam tijdens de jaarwisseling een melkauto van Campina op een ovonde tot stilstand. Een artikel van dit ongeval is hier te vinden: chauffeur ‘parkeert’ melkauto op ovonde

Brandweerkorpsen opgeroepen om naar de kazerne te komen
Als gevolg van de dichte mist werden op een aantal plaatsen brandweerlieden opgeroepen om naar de kazerne te komen. Onder andere de brandweerlieden van Harlingen, Dokkum en Joure stonden stand-by.

8-jarig meisje zwaargewond door vuurwerk
In Dronryp raakte een 8-jarig meisje zwaargewond nadat er vuurwerk in haar kleding terecht was gekomen. Het meisje werd met ernstige brandwonden naar het ziekenhuis overgebracht. In Heerenveen liep een 23-jarige vrouw uit die plaats oogletsel op toen zij vuurwerk in haar gezicht kreeg.

Grote brand in Bolsward
In Bolsward brandde in het centrum een woning uit. Meer informatie over deze brand is hier te vinden: grote brand tijdens nieuwjaarsnacht

Dakbrand in Leeuwarden
Op de Insulindestraat werd de brandweer rond twintig over één gealarmeerd voor een dakbrand. Ook burgemeester Buma kwam bij deze brand kijken. Meer informatie over deze brand is hier te vinden: dakbrand bij portiekwoningen

Vele kleine branden
Net als vorig jaar kwamen er weer veel meldingen van afvalbranden, containerbranden en autobranden binnen. In totaal waren er rond de tachtig meldingen. De brandweer van Leeuwarden moest meer dan tien keer uitrukken. Een overzicht van de kleinere uitrukken in Leeuwarden is hier te vinden: https://www.112fryslan.nl/2019/12/31/liveblog-oud-nieuw-leeuwarden-e-o/

De brandweer van Ameland werd ook drie keer opgeroepen. Zo kwam er een melding binnen van een gebouwbrand bij Landal Greenparks in Nes en waren er twee afvalbranden in Buren.

Ook de brandweer van Bakhuizen werd twee keer opgeroepen voor afvalbranden. Even na twee uur werd de brandweer opgeroepen voor een afvalbrand op de A. Rampionstrjitte. Ter plaatse bleken er enkele tientallen autobanden in brand te zijn gestoken. De brandweer bluste de brand. Later die nacht moest de brandweer nogmaals uitrukken voor een afvalbrand op de Langebaan. Ook deze brand werd geblust.

Ook op vele andere plaatsen moest de brandweer voor kleinere branden uitrukken, zoals in Drachten, Tzummarum en Oudwoude.

Andere incidenten
In Leeuwarden waarschuwden omstanders de hulpdiensten, nadat zij een man in het Julianapark hadden aangetroffen. De man bleek ernstig onderkoeld en niet meer goed aanspreekbaar. Hij is vervoerd naar het ziekenhuis. In Drachten hielden agenten aan de Middelwyk een 17-jarige man zonder vaste woon- en verblijfplaats aan. Hij bedreigde mogelijk meerdere mensen met een mes en vroeg om geld. De man zit vast en de politie onderzoekt de zaak.

Over de fotograaf

Jan Droogsma