LEEUWARDEN – De politie heeft dinsdag een inval gedaan in het opvangtehuis van “Zienn” aan de Zuidergrachtswal.

Het ging om een inval om drugsverkoop tegen te gaan. In het opvangtehuis worden dakloze mensen opgevangen. Er word nog heel vaak drugs gebruikt onder de daklozen.

De politie kwam ter plaatse met meerdere wagens en een VC (Verbindingscommandowagen ). In deze wagen zitten computers en kleine kantoortjes om verdachten te verhoren. Bij de inval zijn een aantal arrestaties verricht. Hoeveel is nog onbekend. Ook werd er een dealer opgepakt die nog onderweg was naar de opvang.

Er waren eerder verschillende klachten binnen gekomen bij de politie. Het pand werd al enkele weken door de politie geobserveerd. Aan de actie hebben dertig agenten uit heel Friesland mee gewerkt.

www.112VideoLeeuwarden.nl

Politie bericht

10 aanhoudingen bij drugsactie

LEEUWARDEN – De politie heeft dinsdagmiddag naar aanleiding van de handel in harddrugs een inval gedaan in een dagopvang aan de Zuidergrachtswal. Aan de actie werkten dertig agenten mee. In totaal werden 10 verdachten aangehouden voor overtreding van de Opiumwet en APV (bij zich hebben van messen en een steekvoorwerp). Eén verdachte aangehouden omdat hij nog een gevangenisstraf open had staan en één verdachte werd aangehouden omdat hij nog gezocht werd voor een andere politiezaak.

Aanleiding van actie
De afgelopen maanden kwam via diverse kanalen informatie bij de politie binnen over drugshandel in de dagopvang. Drugsgebruik door verslaafden is in het pand toegestaan, maar het handelen in drugs daarentegen niet. De bezoekers van de dagopvang zijn van deze regels op de hoogte en dienen zich daar dan ook aan te houden. De politie en het Openbaar Ministerie besloten dinsdagmiddag tot actie over te gaan.

Inval in dagopvang
Tijdens de actie, waaraan dertig agenten deelnamen, werd een deel van de Zuidergrachtswal tijdelijk voor alle verkeer afgesloten. Een aantal agenten ging de dagopvang binnen en de aanwezigen werden vervolgens één voor één uit het pand gehaald. De ruim 20 bezoekers werden naar een special hiervoor ingerichte vrachtauto gebracht waar ze werden gefouilleerd. Ook keken agenten of ze nog een straf en/of boetes hadden openstaan.Tijdens de actie werden twee verdachten aangehouden op verdenking van het dealen in harddrugs. Eén van deze verdachten werd in het pand aangehouden en tweede verdachte, een 43-jarige inwoner van Leeuwarden, buiten op straat. Hij was in het bezit van een tiental gram heroïne. Tijdens de doorzoeking van zijn verblijfplaats werd nog meer heroïne aangetroffen. De 51-jarige bewoonster die in de woning van de verdachte aanwezig was, werd eveneens aangehouden. In het kader van het wederrechtelijk verkregen voordeel zijn diverse waardevolle spullen die in de woning stonden in beslag genomen. Dat betrof televisie, geluidsapparatuur, een scooter en een geldbedrag. Het vermoeden bestaat dat de man deze goederen met de opbrengst van de drugshandel heeft aangeschaft.

De aangehouden verdachten zijn voor nader onderzoek overgebracht naar het politiebureau. Tegen hen is proces-verbaal opgemaakt. De twee die gedeald hadden in harddrugs worden deze week voorgeleid aan de officier van justitie. Vervolgens mocht een deel van aangehouden verdachten het politiebureau weer verlaten.

112Fryslan