FRYSLÂN – De politie heeft in een onderzoek naar de handel in vuurwapens dinsdag negen woningen en twee bedrijfspanden doorzocht.

Hierbij werden een 39-jarige inwoner van Sneek en twee inwoners van Drachten van 24 en 27 jaar door het Arrestatieteam aangehouden. Bij de doorzoekingen werden op meerdere locaties wapens en munitie aangetroffen.

Onderzoek naar handel in vuurwapens
Naar aanleiding van een anonieme tip startte de recherche van de Friese politie een onderzoek. Het onderzoek richtte zich in eerste instantie op de handel in vuurwapens. Gaandeweg het onderzoek bleek dat de verdachten zich vermoedelijk ook bezig hielden met de handel in harddrugs, illegaal vuurwerk, merkenfraude en heling.

Doorzoekingen in woningen en bedrijfspanden
Onder leiding van de officier van justitie werden op elf locaties doorzoekingen verricht door de rechter-commissaris en diverse politie-instanties. De doorzoekingen vonden plaats in negen woningen en twee bedrijfspanden in Sneek (4x), Drachten (4x), Rottevalle, Emmen en Hoogeveen. Tijdens de doorzoekingen werden speciale speurhonden ingezet. Deze honden zijn getraind op het zoeken van vuurwapens en explosieven. Op meerdere locaties werden wapens en munitie aangetroffen. Daarnaast vonden de agenten ook uitrusting voor wapens, waaronder holsters. In één van de woningen in Drachten werd op de zolderverdieping een inmiddels gerooide hennepkwekerij aangetroffen. De kwekerij werd ontmanteld. De apparatuur werd in beslag genomen en vernietigd.

Vervolg onderzoek
De drie verdachten werden voorafgaand aan de doorzoekingen door het Arrestatieteam aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Hier werden ze voor nader onderzoek ingesloten. Het onderzoeksteam bestaat uit tien rechercheurs. De verwachting is dat men nog een aantal weken nodig heeft om het onderzoek af te ronden. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

112Fryslan

})