LEEUWARDEN – De politie en medewerkers van een energiebedrijf hebben woensdag op diverse plaatsen in Leeuwarden hennepkwekerijen ontmanteld.

De agenten kwamen de hennepkwekerijen op het spoor door eigen waarnemingen met onder andere de “cannasniffer”. Dit is een apparaat dat is uitgerust met sensoren die cannabis moleculen kan waarnemen. Daarnaast kwamen diverse tips over de kwekerijen binnen bij Meld Misdaad Anoniem via telefoonnummer 0800-7000.

Drie kwekerijen opgerold
Op de Apolloweg werd een kleine kwekerij met 50 planten ontmanteld. Op de zolder van een woning in de Robert Kochstraat werd een hennepkwekerij met 200 planten ontdekt. Hier werd door het energiebedrijf vastgesteld dat de elektriciteit illegaal werd afgetapt. In een bedrijfspand aan het Noordvliet werd een hennepkwekerij aangetroffen met ruim 400 planten. Ook hier werd vastgesteld dat de elektriciteit werd afgetapt.

Berekenen winst hennepkwekerij
Met een computerprogramma werd direct na het oprollen van de kwekerij uitgerekend wat de waarde plantjes was. Maar niet alleen de waarde van de plantjes telt. Ook wordt uitgezocht hoe vaak de teler had geoogst. Dat aantal wordt vermenigvuldigd met het aantal plantjes en dat bedrag zal de teler aan justitie moeten betalen. De kwekers kunnen nog meer kosten verwachten.

Behalve de politie gingen ook medewerkers van het energiebedrijf mee. Die kunnen met hetzelfde computerprogramma uitrekenen of en hoeveel stroom illegaal stroom is afgetapt. Ook voor die kosten zal de kweker alsnog moeten op draaien. En tot slot worden alle wietplanten en apparatuur door de politie in beslag genomen.

In alle gevallen werden alle aangetroffen planten en elektrische apparatuur in beslag genomen. Het energiebedrijf doet aangifte van diefstal van elektriciteit.

Op de foto’s het bedrijfspand op het Vliet.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan