DOKKUM – Het korps van brandweer Zuidlaren heeft op zaterdag 15 juni de eerste plaats weten te bemachtigen tijdens de 39e editie van de Dokkumer brandweer-rally! Het korps van Burgum werd tweede en de derde plaats was dit jaar voor de brandweer uit Hoogezand.

Op deze zaterdag tijdens de twee jaarlijkse brandweer-rally was er voor zowel deelnemers als het publiek veel te doen en te bekijken. Zo was bij de brandweerkazerne de nieuwe tankautospuit van brandweer Dokkum voor het eerst te bewonderen. Verder was op een achttal plaatsen in en rondom de binnenstad verschillende proeven klaar gezet. Voor de 19 deelnemende korpsen was het de taak om de proeven zo goed mogelijk uit te voeren en de snelste tijd neer te zetten.

Proef locatie kazerne;
Bij de brandweerkazerne was, zoals tijdens iedere rally, een proef uitgezet. Hier was met een zogeheten ‘biergalg’ de bedoeling om zoveel mogelijk water in een rode emmer te krijgen. Twee deelnemers kregen de biergalg op hun rug en moesten met een klein plastic bekertje het water in de rode emmers zien te krijgen.

Proef locatie VBB;
Op het terrein van het transportbedrijf VBB was een proef uitgezet waarbij communicatie en snelheid heel belangrijk was. Voor de deelnemers was het de taak om een tennisbal in een houten doolhof op de juiste plaats te krijgen. Het doolhof was in een container geplaatst. De bedoeling was om de container met een spreider omhoog te krijgen.

Proef locatie Voorstreek;
Op de Voorstreek was een spectaculaire proef bedacht waarbij er zelfs, hoe het zelf werd genoemd,  ‘tsunamigevaar’, kon ontstaan. Het was op deze locatie de bedoeling om met een zelf creatief bedacht voertuig, welke werd aangestuurd op waterstralen, binnen een parcours heen en weer te rijden en de snelste tijd neer te zetten.

Proef locatie Zeldenrust;
Bij de molen de Zeldenrust was een proef uitgezet waarbij de combinatie kracht, snelheid en communicatie een rol speelde. Het was de taak om de juiste brandweerslangen, deels verstopt in een aanhanger, aan te sluiten en hierop twee emmers met water te vullen. Vervolgens was de bedoeling dat één persoon liggend op een ladder door zijn ploegmaten gedragen werd. Met de emmers water in de hand moest er een rondje om de molen gelopen worden en naar de gracht worden gegaan om vervolgens het water in een koker te gieten.

Proef locatie Hogedijken;
Op het terrein van de Albert Heijn aan de Hogedijken was een bordspel met water klaar gezet. Alle borden moesten binnen een snelle tijd om worden gespoten en het materiaal moest daarna snel opgeruimd worden. Het vergde een goede communicatie, omdat degene met de straal in de hand een speciale bril droeg en nauwelijks doorheen kon kijken.

Proef locatie Raedhús;
Midden in de binnenstad van Dokkum was bij café het Raedhús voor de deelnemers de taak om met de kano’s heen en weer te peddelen, waarbij tijdens het terug peddelen twee mensen met elkaar moesten wisselen. Verder was het niet zomaar peddelen, omdat tijdens de vaart een aantal flexibeams tussen beide kano’s in zaten.

Proef locatie Markt;
Op de Markt in de binnenstad was een proef bedacht. Met een speciaal geprepareerde kruiwagen moest een bepaald parcours gelopen worden. In de kruiwagen kon één van de deelnemers plaatsnemen en met een dienblad waarop bekers water waren gezet moest men het parcours zo snel mogelijk lopen.

Proef locatie Noorderdwinger;
Op de locatie Noorderdwinger, ter hoogte van het bolwerk bij het kanon, was een puzzelspel bedacht. Hier moesten deelnemende korpsleden zo snel mogelijk letters zoeken en daarna een woord maken. Als alle letters waren gevonden zou het woord; ‘brandweerrally Dokkum 2019’ eruit komen.

Nadat alle proeven waren voldaan door de deelnemers, mocht iedereen zich om vier uur in de middag weer melden op de kazerne voor de prijsuitreiking en de traditionele Chinese maaltijd. De eerste plaats met een tijd van 0:28:24 seconden was dit jaar voor korps Zuidlaren. Met een tijd van 0:30:25 was de tweede plaats dit jaar voor het korps uit Burgum. De derde plaats met een tijd van 0:31:43 seconden ging dit jaar naar het brandweerkorps uit Hoogezand. Aansluitend volgde na de prijsuitreiking de Chinese maaltijd en werd verder in de kazerne nog een feestje gevierd. Om kwart over zes werd als gehele afsluiting het defilé van brandweerauto’s door de stad gestart.

In de top drie van de rally zijn dit jaar zowel een Fries, Gronings als Drents korps geëindigd. Hieronder de gehele uitslag van de 39e editie van de Dokkumer brandweer-rally:

Zuidlaren 0:28:24
Burgum 0:30:25
Hoogezand 0:31:43
Siddeburen 0:32:03
Harlingen 0:33:39
Marum 0:33:48
Kollum 0:34:56
Franeker 0:35:00
Anjum 0:35:11
Buitenpost 0:35:52
Gorredijk 0:35:52
Roden 0:37:04
Ferwert 0:38:33
Oldeberkoop 0:41:21
Damwâld 0:43:08
Surhuisterveen 0:44:28
Oudega 0:44:29
Winschoten 0:47:34
Schiermonnikoog 0:50:25

Kevin van der Velde