APELDOORN – Bij het incident in Apeldoorn waarbij een auto met hoge snelheid door de afzettingen en dwars door de mensenmassa reed, zijn zeven doden en elf gewonden, onder wie vier zwaargewonden, gevallen.

Dat heeft de burgemeester Fred de Graaf van Apeldoorn gemeld op een persconferentie.

Een zwarte personenauto reed even voor twaalven met hoge snelheid door de afzetting heen en raakte een aantal toeschouwers. De open bus met de koninklijke familie reed in de Loolaan. Op het moment dat de bus de hoek omdraaide, kwam er een personenauto aanstuiven.

De bestuurder is aangehouden. De man is zwaar gewond naar een ziekenhuiis gebracht en later overleden. Een ooggetuige: „Ik zag een auto gaan schuiven, er viel iemand uit de auto.” De familieleden die in de bus zaten zagen het ongeluk en reageerden geschokt.

Hoge snelheid

Uit de tv-beelden blijkt dat de auto al zwaar beschadigd door de afzetting heenreed en met hoge snelheid op een momument botste. Mensen probeerden zich nog uit de voeten te maken. De bestuurder van de auto zou op de Jachtlaan tot tweemaal toe door afzettingshekken zijn gereden. Hij zou minstens 80 kilometer per uur hebben gereden.

Afgelast

De Koninklijke familie heeft de verdere activiteiten rond Koninginnedag afgelast. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) bekendgemaakt.

Medeleven

Koningin Beatrix heeft donderdag haar medeleven betuigd aan de slachtoffers en verwanten van het ongeval in Apeldoorn. Beatrix zegt, mede namens de andere leden van de koninklijke familie, zeer geschokt te zijn door de gebeurtenissen. Dat meldt de Rijksvoorlichtingsdienst.

In de omgeving van de plek in Apeldoorn waar een auto diverse mensen verwondde, is niet of nauwelijks mobiel telefoonverkeer mogelijk.

Het publiek verlaat inmiddels massaal de plek waar de auto tegen het monument bij Paleis Het Loo is gereden. De politie schuift de afzettingen steeds verder de Loolaan op. Het is de bedoeling dat de wijde omtrek wordt afgezet zodra alle belangstellenden zijn verdwenen, aldus agenten. Hulpverleningsvoertuigen en ambulances rijden met hoge snelheid af en aan.

Bron: Leeuwarder Courant

In Friesland zijn vele evenementen op koninginnedag afgelast of ingekort door het drama in Apeldoorn.

In Dokkum werd het geplande vuurwerk geschrapt. In Harlingen ging het concert in de Grote Kerk niet door.

In andere plaatsen was merkbaar dat de feeststemming er behoorlijk af was. In Drachten werden festiviteiten stilgelegd. Ook in andere plaatsen in de provincie werden festiteiten afgelast of ingekort.

Kijk op de website van de [url=http://www.leeuwardercourant.nl/]Leeuwarder Courant[/url]voor meer.

Waarschuwing: Onderstaande beelden zijn zeer schokkend en niet geschikt voor kinderen.

[zideo]zideo=6c5969526d673d3d&playzideo=6b3447536f467874[/zideo]

[zideo]zideo=6c5969526d673d3d&playzideo=6b3447536f566874[/zideo]

112Fryslan