LEEUWARDEN – Het overlijden van een van de hulpverleners bij het speedbootongeval begin juni bij Grou was niet te vermijden. Dat hebben de betrokken hulpverleningsdiensten in een gezamenlijke evaluatie geconcludeerd.

 Bij de botsing tussen een speedboot en een binnenvaartschip kwam de 42-jarige Sjoerd Schuurmans uit Jellum om het leven.

Hulpverleners moesten te water om hem te zoeken. Volgens GGD-arts Peter van der Tas is niet vast te stellen dat de 57-jarige politieman uit Kampen, die later overleed aan de ziekte van Weil, de infectie daar heeft opgelopen. ,,Zo iemand verkeert privé en beroepsmatig in de vrije natuur.”

Voor de evaluatie kwamen de GGD Zwolle, de GGD Fryslân, het Wetterskip Fryslân, de Voedsel- en Warenautoriteit en de KLPD (politie) bij elkaar. Het KIZA (Kennis Instituut voor Ziekte en Arbeid) overlegde een lange lijst met mensen die risico lopen. De KLPD heeft na de evaluatie wel besloten politiemensen alert te houden op voorzorgsmaatregelen, hoewel die bij alle hulpverleners ook bekend zijn.© tekst www.leeuwardercourant.nl

112Fryslan