Politieberichten van donderdag 9 september.

Twee personen aangehouden voor inbraak
DRACHTEN – De politie heeft twee inwoners van Drachten van 18 en 20 jaar aangehouden op verdenking van inbraak in een winkelpand op De Bolder. De politie kwam de twee verdachten op het spoor, nadat de 20-jarige verdachte tijdens de inbraak op 11 augustus overlopen werd door een 40-jarige medewerker van de winkel. De medewerker herkende de 20-jarige man waarna hij snel kon worden aangehouden. Na verhoor kon ook een mededader, de 18-jarige verdachte, worden aangehouden op verdenking van inbraak. De verdachten werden overgebracht naar het politiebureau waar zij de inbraak bekenden. Zij zijn na verhoor heengezonden. Tegen de twee mannen werd proces-verbaal opgemaakt.

Man aangehouden voor verboden wapenbezit
LEEUWARDEN – De politie heeft woensdagochtend een 21-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van verboden wapenbezit. Naar aanleiding van tips over een mogelijk vuurwapen heeft de politie een onderzoek ingesteld naar de verdachte. Rond 09.15 uur betraden agenten de woning van de verdachte in de Vrijheidswijk. De man toonde vervolgens het nepvuurwapen dat hij in zijn woonkamer had verstopt. Het was een niet van een echt te onderscheiden nepvuurwapen. Het nepwapen werd in beslag genomen. De verdachte werd aangehouden op verdenking van verboden wapenbezit. Hij is overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. Tevens werd er proces-verbaal tegen de man opgemaakt.

Vrouw gewond bij eenzijdige aanrijding
HEERENVEEN- De politie heeft woensdagmorgen een eenzijdige aanrijding op de A32 afgehandeld. Daarbij raakte een 40-jarige inwoonster van Heerenveen aan haar hoofd gewond. De vrouw raakte door nog onbekende oorzaak met haar auto van weg. Vervolgens sloeg zij met haar auto enkele keren over de kop. De automobiliste kwam door de aanrijding klem te zitten en moest door de brandweer uit haar benarde positie worden bevrijd. Zij werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen.

Inbraken in auto’s en sportkantine
TJALLEBERD – De politie onderzoekt een serie inbraken in geparkeerde auto’s en inbraak in een sportkantine aan de Aengwirderweg. In de nacht van dinsdag op woensdag werd in maar liefst zeven geparkeerde auto’s geprobeerd in te breken. In vijf gevallen werd ook daadwerkelijk iets gestolen, zoals fotocamera’s, navigatiesystemen en gereedschap. Alle gedupeerde autobezitters hebben inmiddels aangifte gedaan. De politie adviseert autobezitters met klem om kostbaarheden uit geparkeerde auto’s te halen. Diezelfde nacht werd ook ingebroken in een sportkantine in het dorp. Daar werd een geldkistje met daarin een zeer gering geldbedrag weggenomen. Namens de vereniging werd aangifte gedaan. De technische recherche stelt een nader sporenonderzoek in.

Vrouw verdronken
AUGUSTINUSGA- De politie heeft een onderzoek naar de verdrinkingsdood van een 84-jarige inwoonster van Augustinusga afgerond. Het levenloze lichaam van de vrouw werd woensdagmorgen rond 09.40 uur in het water aan de Gealeloane aangetroffen. Na onderzoek kon een misdrijf worden uitgesloten.

Bestuurder rijdt door na aanrijding met fietser
HEERENVEEN- De politie is op zoek naar de bestuurder van een personenauto die betrokken was bij een ongeval die woensdagmorgen rond 08.00 uur plaatsvond op de Burgemeester Falkenaweg/Oranje Nassaulaan. Een 13-jarige fietsster Heerenveen die uit de richting van de Marktweg kwam, wilde op de rotonde van de Oranje Nassaulaan oversteken om in de richting van het centrum te fietsen. Het meisje keek niet uit en botste met haar fiets tegen een onbekende personenauto. Het slachtoffer kwam vervolgens ten val en raakte licht gewond. De automobilist reed door. Het slachtoffer is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. De politie wil graag in contact komen met de bestuurder van de personenauto of anderszins met personen die iets van de aanrijding hebben gezien. Zij kunnen via 0900-8844 met de politie bellen.

Politie zoekt getuigen straatroof
LEEUWARDEN – De politie heeft een onderzoek ingesteld naar een straatroof die op zondag 5 september tussen 06.00 en 06.45 uur plaatsvond op de Camstraburen. Een 20-jarige inwoonster van Leeuwarden was lopend onderweg naar haar woning toen ze door een jongen opzij werd geduwd terwijl een andere jongen haar schoudertas van haar schouder probeerde te trekken. De vrouw raakte uit balans en liet haar handtas met inhoud op de grond vallen. Door één van de twee jongens werd onder andere waardepapieren, een telefoon, geld en een camera meegenomen waarna zij de benen namen.

Het signalement van de daders is als volgt:

Dader 1:
[bullets]Jongen van 18-20 jaar
Ongeveer 1.65 – 1.75 meter lang
Donkerblond, kort stekelig haar
Donkere spijkerbroek
Witte nike’s
Zwarte jas
Had in het midden van zijn neus een opvallende bult[/bullets]

Dader 2:
[bullets]Jongen 18-20 jaar
Ongeveer 1.70 – 1.75 meter lang
Langer blond haar met veel gel, dat achterover werd gedragen
Matje in de nek
Lichtere spijkerbroek
Donkere jas[/bullets]

De politie komt graag in contact met getuigen van het misdrijf. Kent u deze daders, of heeft u iets gezien wat in relatie kan worden gebracht met deze straatroof? Bel dan de politie via 0900-8844. Wanneer u anoniem wenst te blijven, kunt u bellen met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Man aanhouden na poging overval
LEEUWARDEN – De politie heeft woensdagavond in de Kievietstraat een 18-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van een poging tot overval. Eerder die avond was een man een snackbar aan de Leeuwerikstraat binnen gekomen. Hij legde een briefje op de toonbank met daarop de tekst dat het een overval was en dat hij snel geld wilde. De medewerker die het briefje las, schrok heftig en liep naar achteren. Direct belde de medewerker met 1-1-2. Hij gaf een goed signalement van de overvaller door. Die was ondertussen bezig om de kassa te proberen te openen. Toen dit niet lukte ging de man er vandoor. Meerdere eenheden van de politie werden door de Meldkamer Fryslân gestuurd naar Vogelwijk om te zoeken naar de overvaller. Ook werd aan 512 deelnemers van Burgernet gevraagd om mee uit te kijken. Tevens plaatse de centralist van de Meldkamer Fryslân een tweet met het signalement van de overvaller op [url=http://www.twitter.com/meldkamer_frl]www.twitter.com/meldkamer_frl[/url]. De agenten zagen in de Kievietstraat een man lopen die voldeed aan het opgegeven signalement. Hij werd dan ook aangehouden op verdenking van een poging tot overval. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. Namens de gedupeerde snackbar deed een 29-jarige inwoner van Leeuwarden aangifte.

Vrouw met drugs aangehouden
GORREDIJK – De politie heeft woensdagavond rond 21.00 uur op de Compagnonsstrjitte een 49-jarige vrouw uit Tijnje aangehouden op verdenking van bezit hard-drugs. Surveillerende agenten zagen de vrouw lopen met een bromfiets aan de hand en spraken haar aan. Op dat moment probeerde de vrouw een bolletje drugs weg te gooien. Dit werd gezien door agenten en de vrouw werd aangehouden. Zij werd overgebracht naar het bureau en voor mocht na verhoor het bureau met proces-verbaal weer verlaten.

Man aangehouden voor belediging
LEEUWARDEN – De politie heeft woensdagavond om 19.20 uur op de stationsweg een 29-jarige man uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van belediging. Surveillerende agenten hadden een auto staande gehouden voor een verkeerscontrole. Toen zij met de bestuurder in gesprek waren, begon de verdachte die naast de bestuurder zat, de agenten uit te schelden. Hierop werd de man aangehouden en overgebracht naar het bureau. Na verhoor kon de man met proces-verbaal het bureau weer verlaten. Bovendien kreeg de man een bekeuring voor het niet kunnen tonen van een identiteitsbewijs.

Man rijdt onder invloed zonder rijbewijs
LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van woensdag op donderdag een 30-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats betrapt op het rijden onder invloed van alcohol op de Nieuwestad. Rond 02.15 uur zagen surveillerende agenten de man rijden op zijn snorfiets. De 30-jarige man werd staande gehouden voor controle. Omdat het vermoeden bestond dat de man onder invloed van alcohol verkeerde werd de man overgebracht naar het politiebureau waar hij werd onderworpen aan een ademanalyse. De man blies 435 ug/l. De man kreeg een rijverbod van 4 uur. Na controle bleek de man niet in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs. Er werden twee processen-verbaal tegen de man opgemaakt.

Man aangehouden na brand in leegstaande woning
SNEEK – De politie heeft donderdagochtend nabij een leegstaande woning aan de IJlsterkade een man (leeftijd en woonplaats nog onbekend) aangehouden. Bij de hulpdiensten was een melding binnen gekomen dat er rook zou komen uit de leegstaande woning en dat er nog niemand binnen zou zitten. Toen de agenten arriveerden had de man net het pand verlaten. Na een check door het ambulancepersoneel werd hij aangehouden. De brandweer was inmiddels gearriveerd en de kleine brand op de bovenverdieping was dan ook snel onder controle. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en daar voor nader onderzoek ingesloten.

112Fryslan