Politieberichten van donderdag 9 juni


Man aangehouden voor poging doodslag

LEMMER- De politie heeft dinsdagavond een 22-jarige inwoner van Lemmer aangehouden op verdenking van poging doodslag. Een vrouw (leeftijd nog onbekend) fietste samen met haar dochtertje op de Venneweg in de richting van de Plattedijk toen een auto met zeer hoge snelheid haar tegemoet kwam rijden. Toen zij met een hand een “langzaam rijden gebaar” maakte, stopte de automobilist en reed met hoge snelheid achteruit waarbij de vrouw en dochtertje opzettelijk bijna omver werden gereden. Vervolgens stapte de man uit en bedreigde de vrouw waarna hij weer met hoge snelheid vertrok. Doordat een getuige het kenteken noteerde, kon de verdachte in zijn woning worden aangehouden en werd voor verhoor ingesloten in het politiebureau. De verdachte werd inverzekeringgesteld. Tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt en zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Motorrijder gewond na aanrijding

WOLVEGA – De politie heeft woensdagochtend een aanrijding afgehandeld, waarbij een 51-jarige motorrijder uit De Blesse gewond raakte. Een 63-jarige automobiliste uit Scherpenzeel gaf de motorrijder geen voorrang en een aanrijding was het gevolg. De man kwam ten val met zijn motorrijder. Het slachtoffer werd met letsel aan zijn schouder per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen.

Getuigenoproep na inbraak woning

GYTSERK – De politie stelt een onderzoek in naar een inbraak in een woning aan de Canterlandseweg. De 69-jarige aangeefster verliet woensdag omstreeks 07.45 uur de woning en kwam omstreeks 12.00 uur terug. Bij terugkomst zag zij dat het gehele huis overhoop was gehaald. De dader(s) is (zijn) binnengekomen na het forceren van een raam aan de achterzijde van de woning. De buit bestond uit sieraden, autosleutels, bankpasjes en papier. Tegenover de woning stond geruime tijd een persoon met een gele brommer/motor. Het signalement is als volgt:

– Man

– Tussen de 18 en 25 jaar

– Normaal tot iets gezet postuur

– Gekleed in donkerkleurige jas en broek

– Zittend op een knalgele motor of brommer

De politie komt graag in contact met getuigen die meer informatie hebben over deze persoon. Daarvoor kan contact worden opgenomen met de politie via 0900-8844 of met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Man aangehouden na overtreden collectief winkelverbod

LEEUWARDEN – De politie heeft woensdagmiddag een 36-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van huisvredebreuk. De man heeft een collectief winkelverbod voor de winkels in het centrum van de stad. Een beveiligingsmedewerker zag de Leeuwarder toch weer een aantal winkels binnen gaan. De politie werd gewaarschuwd en agenten gingen op zoek naar de man. Hij werd op de Weaze gesignaleerd en vervolgens aangehouden. De man werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Rijbewijs ingevorderd na rijden onder invloed

GORREDIJK – De politie heeft woensdagmiddag het rijbewijs van een 44-jarige automobilist uit Noordwolde ingevorderd na het rijden onder invloed van alcohol. Getuigen hadden de politie gebeld omdat ze het vermoeden hadden dat de man zwaar onder invloed van alcohol verkeerde. Een motoragent gaf de bestuurder op de Badweg een stopteken. De bestuurder werd vervolgens door twee agenten in een politieauto overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse. Hier blies hij 685 ug/l, goed voor een rijverbod en een proces-verbaal. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Auto gestolen

HAULERWIJK – De politie onderzoekt de diefstal van een blauwe Opel Astra met kenteken 44-SJ-VH. De auto werd woensdagmiddag gestolen vanaf een terrein van een bedrijf aan de Slinke. De 39-jarige eigenaar uit Oosterbierum deed aangifte.

Inbraak in woning

HEERENVEEN – De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Ratelaar. Men kwam woensdagmiddag binnen na het forceren van raam. Eenmaal binnen werd de complete woning doorzocht. Daarbij werd in ieder geval geld weggenomen. De 58-jarige bewoonster deed aangifte. Tijdens het buurtonderzoek gaven getuigen aan dat ze twee voor hen onbekende mannen achter de woning hadden zien lopen. Het duo, vermoedelijk van Noord-Afrikaans afkomst, liep rond 14.30 uur rond de woning. Heeft u deze mannen ook gezien of heeft u anderszins informatie over deze inbraak? Neem dan contact op met de politie via 0900-8844 of met Meld Misdaad Anoniem via 0800 – 7000.

Fietser gewond na aanrijding

VLIELAND – De politie heeft woensdagmiddag op de Postweg een aanrijding afgehandeld, waarbij een 55-jarige fietser uit Vlaardingen gewond raakte. De fietser stak plotseling de weg over en een 51-jarige motorrijder van Vlieland kon de man niet meer ontwijken en een aanrijding was het gevolg. Het slachtoffer werd door de huisarts en het personeel van de ambulance gestabiliseerd en vervolgens met een SAR-helikopter van de Luchtmacht naar het ziekenhuis in Leeuwarden gevlogen.

Jongen gewond na val door dak

PEPERGA – De politie heeft woensdag aan het begin van de avond het personeel van de ambulance en de traumahelikopter geassisteerd bij een ongeval op een boerderij aan de Buitenweg. Een 10-jarige jongen was op het dak van de stal geklommen en zakte vervolgens door een dakplaat. De jongen maakte een val van zo’n zeven meter. Hij raakte daarbij ernstig gewond. Het slachtoffer werd per traumahelikopter overgevlogen naar het UMCG in Groningen.

Drie hennepkwekerijen ontmanteld

LEEUWARDEN – De politie heeft woensdag in drie woningen in de stad invallen gedaan omdat het vermoeden bestond dat er hennepkwekerijen waren gevestigd. De agenten kwamen de kwekerijen dankzij onderzoek en anonieme tips op het spoor. De planten en de apparatuur van de kwekerijen werden in beslag genomen en vernietigd.

De eerste inval vond plaats in een woning aan de Boeierstraat. Hier vonden de agenten een kwekerij met 133 planten. De stroom was op een zeer gevaarlijke manier aangelegd. En er was dan ook reëel brandgevaar. De bewoner moet nog als verdachten worden gehoord.

In een woning aan de Cederstraat vonden de agenten een kwekerij met zo’n 80 planten. De 27-jarige bewoner werd aangehouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor werd tegen hem proces-verbaal opgemaakt. Aan het einde van de middag mocht de man het bureau weer verlaten.

In een woning aan de Sierdswielstraat troffen de agenten op twee slaapkamers volledig ingerichte hennepkwekerijen aan. Echter de planten waren geoogst en de had de kwekerij net voorzien van nieuwe potgrond om met een nieuwe oogst te beginnen. Ook vonden de agenten een fiets die van diefstal afkomstig was. Deze fiets werd in beslag genomen. De 44-jarige bewoonster komt zich vandaag melden op het politiebureau. Tegen de vrouw zal dan proces-verbaal en een ontnemingsrapportage worden opgemaakt.

Man aangehouden na diefstal

LEEUWARDEN – De politie heeft woensdagavond na een achtervolging een 27-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van diefstal van een mini-bike. Een 20-jarige inwoner van Stiens was eerder die avond naar het station in de wijk Camminghaburen gekomen. Hij had daar afgesproken met twee potentiële kopers van zijn motorscooter en mini-bike. Toen de twee kopers arriveerden, volgde er een gesprek. De beide mannen stapten op de scooter en de mini-bike. Vervolgens gingen ze er vandoor en keerden niet terug. De man uit Stiens belde de politie en gaf een goed signalement van de twee door. Reden voor de centralist van de Meldkamer Fryslân om een Burgernetactie te starten. Samen met de deelnemers keken de agenten uit naar de twee. In de omgeving van de Cederstraat zag een agent op een fiets te twee verdachten rijden. Hij probeerde de verdachte op de scooter tot stoppen te dwingen en pakte zijn jas vast. Die scheurde en de man zag kans om te ontkomen. De 27-jarige man op de mini-bike werd vervolgens door de agent gemaand te stoppen. De man weigerde dit, ook nadat de agent had gedreigd om geweld te gebruiken. Nadat pepperspray was gebruikt liet de man de mini-bike vallen en ging er lopend vandoor. Achter een flat wist de agent hem te achterhalen en probeerde hem aan te houden. Daarbij ontstond een confrontatie, waarbij de agent werd bedreigd en beledigd. Uiteindelijk moest de agent zelfs zijn vuurwapen trekken. Hij waarschuwde de verdachte dat hij zich moest overgeven. De Leeuwarder rende wederom weg. Na een achtervolging, waarbij meerdere agenten hielpen, werd hij uiteindelijk aangehouden. De man werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. De gestolen mini-bike werd in beslag genomen. De zoektocht naar de tweede verdachte gaat verder. De agent die werd bedreigd en beledigd heeft aangifte gedaan.

Geweld tegen politiemensen

De politie Fryslân tolereert geen verbaal of fysiek geweld tegen politiemensen en anderen met een publieke taak en treedt er altijd tegen op. Bij agressie en geweld tegen politieambtenaren staat de politie Fryslân pal achter haar medewerkers. De dader wordt niet alleen strafrechtelijk, maar ook financieel aangepakt voor het veroorzaken van schade. Met het Openbaar Ministerie is afgesproken dat de straf bij geweld tegen politiemensen en anderen met een publieke taak altijd wordt verhoogd.

Man aangehouden voor wapenbezit

LEEUWARDEN – De politie heeft woensdagavond in een speeltuin een 19-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden voor verboden wapenbezit. Surveillerende kregen een melding dat in de speeltuin een man met een zwaard rond liep. Eenmaal ter plaatse spraken de agenten de 19-jarige man aan. De Leeuwarder had direct door waarvoor de agenten kwamen. Tijdens de fouillering van de 19-jarige werd in de broekspijp een zwaard aangetroffen van zo’n 70 centimeter lang. Het wapen werd in beslag genomen en de Leeuwarder werd aangehouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor werd tegen hem proces-verbaal opgemaakt. Hij mocht later die avond het bureau weer verlaten.

Bromfietser aangehouden na achtervolging

BURGUM- De politie heeft woensdagavond na een korte achtervolging een 23-jarige bromfietser uit Burgum aangehouden. Surveillerende agenten zagen de man rijden op de Noordersingel. Bij het zien van de agenten ging hij er direct vandoor. Een korte achtervolging was het gevolg. Al snel hadden agenten de man te pakken. De Burgumer kreeg een bekeuring voor het rijden zonder rijbewijs en het rijden zonder helm. Vervolgens werd hij overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse. Dit omdat de agenten het vermoeden hadden dat de bromfietser onder invloed van alcohol verkeerde. Hier blies de 23-jarige 630 ug/l, goed voor een rijverbod en een proces-verbaal.

Man aangehouden voor zware mishandeling

LEMMER – De politie heeft woensdagavond een 23-jarige inwoner van Lemmer aangehouden op verdenking van zware mishandeling. Surveillerende agenten kregen een melding van een vechtpartij op de Gale Hamkesstraat. Toen de agenten arriveerden was de rust terug gekeerd en de agenten vertrokken dan ook weer. Niet veel later kwam de melding dat op de Lijnbaan iemand was neergestoken met een kapot geslagen bierflesje. Toen de agenten arriveerden op de Lijnbaan lag een 20-jarige inwoner van Lemmer gewond op de grond. Hij vertelde de agenten dat hij was geslagen met een kapotte bierfles. Dit was volgens hem en diverse omstanders gedaan door een 23-jarige dorpsgenoot. Het slachtoffer werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen. De verdachte werd later die avond door de agenten aangehouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Man aangehouden na vernieling

DRACHTEN – De politie heeft in de nacht van woensdag op donderdag op de Warande een 21-jarige inwoner van Drachten aangehouden op verdenking van vernieling. De man had eerder die nacht op de Michaelsberg tegen een woning en een geparkeerde auto getrapt. Daardoor ontstond schade. De bewoonster werd wakker van het lawaai en ging polshoogte nemen. Ze zag toen dat de man ook een auto probeerde open te breken. De politie werd direct via 1-1-2 gewaarschuwd. Meerdere eenheden gingen zoeken naar de man. Een hondengeleider zag de man lopen. Na een korte achtervolging werd de 21-jarige aangehouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Aanhouding na vernieling

LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van woensdag op donderdag in de 1e Saskiadwarsstraat een 63-jarige inwoonster van Leeuwarden aangehouden op verdenking van vernieling. De vrouw had een geparkeerde auto bekrast. Ze werd daarbij gezien door getuigen die de politie waarschuwden. De vrouw werd vervolgens aangehouden door agenten. Tijdens het verhoor bekende de vrouw ook al eerder de auto te hebben bekrast. Ze werd voor nader onderzoek ingesloten.

Autodief aangehouden

SIEGERSWOUDE – De politie heeft in de nacht van woensdag op donderdag een 19-jarige man uit Siegerswoude aangehouden op verdenking van diefstal uit een auto. Twee 38-jarige bewoners van een woning aan de Kleasterkamp in Bakkeveen waren rond 02.00 uur wakker geworden van een slippende en door het grind rijdende motor. Toen zij beneden polshoogte gingen nemen, zagen zij de verdachte half uit hun auto hangen. Terwijl de vrouw de dief afleidde, wist de man hem vast te grijpen. De dief wist zich echter weer los te rukken en ging er lopend vandoor. De bewoners belden de politie, die ter plaatse de achtergebleven motor van de verdachte vonden. Via het kenteken kwamen ze achter het adres van de man, waarna ze daar gingen posten. Rond 2.45 uur kwam de verdachte aanlopen en werd hij aangehouden. Hij overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. De man bleek niet in het bezit te zijn van een rijbewijs en onder invloed van alcohol (295 ug/l). De motor werd in beslag genomen.

Rijbewijs ingevorderd na forse snelheidsovertreding

TJALLEBERD – De politie heeft donderdagochtend vroeg op de A7 nabij Tjalleberd het rijbewijs van een 28-jarige automobilist uit Terwispel ingevorderd. De bestuurder passeerde een snelheidscontrole met de lasergun met 197 kilometer per uur. Terwijl 120 kilometer per uur is toegestaan. Na een stopteken werd het rijbewijs van de ingevorderd. Tevens werd proces-verbaal tegen hem opgemaakt. De man verklaarde tegenover de agenten dat hij zich had verslapen en daarom zo snel reed om toch nog op tijd op zijn werk te komen.

112Fryslan