Fryslân, 09-07-2009 • Politieberichten van woensdag 8 juli 07.00 uur tot en met donderdag 9 juli 07.00 uur

Op vakantie geen Burgernet oproepen ontvangen?
Als u met vakantie gaat, dan kunt u zich tijdelijk afmelden voor Burgernet. Op uw persoonlijke Burgernetaccount kunt u op het aan-/afmeldrooster de periode aangeven waarop u op vakantie bent. In deze periode ontvangt u vervolgens geen Burgernetoproepen. U kunt deze informatie ook schriftelijk doorgeven aan de relatiebeheerder van Burgernet. Dit kan via burgernet@friesland.politie.nl of via Burgernet, postbus 269 8901 BB Leeuwarden. Vermeld hierbij dan uw naam, adres + gemeente en de periode waarop u op vakantie bent.

Akkrum: politie onderzoekt diefstal rubberboot
De politie heeft een onderzoek ingesteld naar de diefstal van een grijze rubberboot met buitenboordmotor van het merk Bombard Typhoon. De boot werd tussen maandagavond en dinsdagochtend gestolen vanaf de wal aan de G.S. Ruiterstrjitte. De 33-jarige eigenaar deed aangifte.

Oosterwolde: politie lost samen met burgers vernielingen op
De politie heeft dinsdag met de aanhouding van een 18-jarige inwoner van Appelscha en een 18-jarige inwoner van Ravenswoud een groot aantal vernielingen opgelost. De vernielingen vonden in de weekenden plaats in Oosterwolde en Appelscha in de periode van mei tot en met juli. De vernielingen bestonden uit het kapot gooien van ruiten van woningen. Ook auto’s moesten het ontgelden. Er is voor tienduizenden euro’s aan schade aangericht. De politie kwam de daders op het spoor door benadeelden en buurtbewoners brieven te sturen met daarin het verzoek uit te kijken naar de daders. Naar aanleiding van reacties van getuigen en buurtbewoners kreeg men het tweetal in het vizier. De beide mannen zijn vervolgens aangehouden en voor verhoor ingesloten. De twee zijn in verzekering gesteld en er wordt proces-verbaal opgemaakt.

Rinsumageest: politie vordert rijbewijs in en neemt auto in beslag
De politie heeft woensdagavond op de Baron van Sytzamaweg het rijbewijs ingevorderd van een 23-jarige automobilist uit Dokkum. Surveillerende agenten in een onopvallende surveillanceauto zagen de man verscheidene overtredingen plegen. Op de Lauwersseewei haalde hij met een flinke snelheid in over de verdrijvingvlakken. Vervolgens overschreed hij meerdere malen de maximum snelheid. Ter hoogte van Rinsumageest reed de bestuurder 162 kilometer per uur, waar 100 kilometer per uur is toegestaan. De bestuurder werd door de agenten aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Naast het invorderen van het rijbewijs, werd de auto van de man in beslag genomen en werd er proces-verbaal tegen hem opgemaakt. De bestuurder is al twee maal eerder voor gevaarlijk rijgedrag beboet.

Anjum: politie assisteert bij bedrijfsbrand
De politie heeft in de nacht van woensdag op donderdag op de Feart de brandweer geassisteerd bij het blussen van een brand in een leegstand pand. Rond 02.36 uur brak, door nog onbekende oorzaak, hier een brand uit. De brandweer was snel ter plaatse maar kon niet voorkomen dat het hele pand verloren ging. De technische recherche stelt een onderzoek in naar de oorzaak van de brand.

Leeuwarden: politie onderzoekt inbraak in school
De politie onderzoekt een inbraak in een school aan de Julianalaan. Daar werd in de nacht van woensdag op donderdag een raam geforceerd, waarna een flatscreen werd weggenomen. De school moet nog aangifte doen.

Fryslân: politie controleert op alcohol in het verkeer
De politie heeft woensdagavond en in de nacht van woensdag op donderdag op diverse plekken in de provincie bestuurders gecontroleerd op het gebruik van alcohol. Dit resulteerde in vier processen-verbaal en rijverboden. Daarnaast werden de rijbewijzen van deze bestuurders ingevorderd. Het betrof de volgende gevallen (achtereenvolgens tijdstip en plaats controle, verdachte, uitslag ademanalyse eventuele bijzonderheden):
[ul][li]Woensdag 18.08 uur, De Staniasingel in Oentsjerk, 50-jarige automobilist uit Oentsjerk, 1420 ug/l.[/li][/ul]
[ul][li]Donderdag 00.32 uur, Jousterkade in Sneek, 38-jarige automobilist uit Sneek, 675 ug/l.[/li][/ul]
[ul][li]Donderdag 01.35 uur, Spanjaardslaan in Leeuwarden, 42-jarige automobilist uit Easterein, 595 ug/l.[/li][/ul]
[ul][li]Donderdag 02.30 uur, Simke Kloostermanwei in Leeuwarden, 64-jarige automobilist uit Leeuwarden, 885 ug/l.[/li][/ul]

112Fryslan

})