Politieberichten van donderdag 9 februari

Uitbater lost diefstal laptop op

GYTSJERK- De politie heeft dinsdagmorgen een 19-jarige inwoner van Oentsjerk aan kunnen houden op verdenking van diefstal van een laptop. De man had zich in een horecagelegenheid aan de Canterlandseweg op 4 februari in laten sluiten. Vervolgens wist hij een laptop weg te nemen. Intern onderzoek van de 63-jarige uitbater met daarbij enkele anonieme tips leverde het spoor naar de verdachte op. De man werd dinsdag aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten. Tijdens het verhoor bekende hij de diefstal gepleegd te hebben. De laptop werd bij de verdachte thuis aangetroffen en werd in beslag genomen. De uitbater deed aangifte.

Automobilist zwaar mishandeld

DRACHTEN- De politie stelt een onderzoek in naar een zware mishandeling die op zaterdag 4 februari omstreeks 19:30 uur plaatsvond op een parkeerplaats aan de Stationsweg. Hierbij werd een 24-jarige inwoner van Drachten door een onbekende man diverse keren in zijn gezicht geslagen. Tijdens de val brak het slachtoffer zijn rechterpols. De ruzie ontstond toen het slachtoffer achter de auto van de verdachte aan reed en waarbij de verdachte diverse keren zonder enige reden afremde. Toen het slachtoffer uit zijn auto stapte, kwam ook de verdachte aan lopen. Zonder enige aanleiding sloeg deze zijn slachtoffer diverse keren in het gezicht. Het slachtoffer deed dinsdag aangifte en moest zich onder behandeling laten stellen van een arts.

Inbreker op heterdaad aangehouden

LEEUWARDEN- De politie heeft in de nacht van woensdag op donderdag in het Nieuwstraatje een 42-jarige inwoner van Leeuwarden op heterdaad aangehouden op verdenking van inbraak. Rond middernacht ontving de politie via 1-1-2 de melding, dat er werd ingebroken in een leegstaand pand. Eenmaal ter plaats bleek de roldeur open te staan. Toen de agenten naar binnen wilden gaan, sprong de verdachte van de eerste verdieping naar beneden en rende weg. Hij werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar hij voor nader onderzoek werd ingesloten. De verdachte bleek koper te hebben gestolen.

Snelheidscontroles wegwerkzaamheden N383

BEETGUMERMOLEN – Het Verkeershandhavingsteam van politie Fryslân gaat de komende tijd snelheidscontroles uitvoeren op de N383. In verband met wegwerkzaamheden zal op het wegvak tussen de afslagen Menamerdyk en Ingelumerdyk een snelheidsbeperking worden ingesteld van 50 kilometer per uur. Vanwege de aanleg van een nieuwe weg worden grondtransporten uitgevoerd die vlak langs de rijbaan moeten rijden. De politie controleert op die momenten dat er daadwerkelijk werkzaamheden worden uitgevoerd.

Gewond bij aanrijding

LEEUWARDEN- De politie heeft woensdagmiddag op de Aldlânsdyk een verkeersongeval afgehandeld. De vermoedelijke oorzaak van de aanrijding was dat een Rapid Responder, die met optische en geluidsignalen reed, tijdens het oversteken vanaf de Henri Dunantweg de Aldlânsdyk op geen voorrang kreeg van een 46-jarige automobilist uit Leeuwarden. De Rapid-Responder sloeg ten gevolge van de aanrijding enkele malen over de kop en de inzittenden kwamen daardoor mechanisch bekneld te zitten. De brandweer moest er aan te pas komen om de beide inzittenen uit hun benarde positie te bevrijden. Een van de inzittenden (leeftijd en woonplaats niet bekend) raakte gewond en werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis.

Televisies gestolen bij woninginbraak

STIENS- De politie onderzoekt een woninginbraak die woensdagavond plaatsvond in een woning aan de Lotusstrjitte. De dader(s) kwam(en) de woning binnen via een raam aan de achterzijde van de woning. Uit de woning werden twee televisies weggenomen. De 65-jarige eigenaar deed aangifte.

Verkeersirritatie leidt tot aanrijding

BOORNZWAAG- De politie heeft woensdagavond rond 18.00 uur op de A7 ter hoogte van Boornzwaag een aanrijding met letsel afgehandeld. Daarbij raakten de bestuurder, een 29-jarige inwoner van Bolsward en de passagier 20-jarige inwoner van Leeuwarden gewond. De andere bestuurder, een 25-jarige inwoner van Scharsterbrug, kwam met de schrik vrij. Door nog onbekende reden kregen beide bestuurders tijdens de rit ruzie waarbij beide voertuigen elkaar raakten en vervolgens één van de voertuigen over de kop sloeg en in de berm terecht kwam. De inzittenden van die auto raakten gewond en werden per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek. Tegen beide bestuurders zal proces-verbaal worden opgemaakt voor onvoorzichtig rijgedrag.

Sieraden gestolen bij woninginbraak

FRANEKER- De politie onderzoekt een inbraak in en woning die woensdagavond plaatsvond in een woning aan de Jan Piebingastrjitte. De dader(s) kwam(en) de woning binnen via een raam aan de achterzijde van de woning. Uit de woning werden sieraden weggenomen. De 65-jarige eigenaar deed aangifte.

Twee mannen aangehouden voor overval

NIEUWEHORNE- De politie heeft in het onderzoek naar een overval die plaatsvond in een winkel aan de Schoterlandseweg, twee verdachten aangehouden. Maandag werd een 20-jarige inwoner van Wolvega aangehouden en woensdag werd een 24-jarige inwoner van Blesdijke aangehouden op verdenking van diefstal met geweld.

Overval

De overval op de winkel vond plaats op 21 januari rond 15.30 uur toen een man de winkel binnen kwam. Zonder iets te kopen vertrok hij weer maar kwam rond 16.00 uur weer terug en greep de winkelier vast. Onder bedreiging van geweld probeerde hij de winkelier geld afhandig te maken. De 56-jarige verzette zich en wist de overvaller de winkel uit te krijgen. Deze vluchtte zonder buit weg in een donkergekleurde, oud model, Mercedes. Volgens getuigen zat er op dat moment nog een man in de Mercedes. Met meerdere politie eenheden is er naar deze auto gezocht maar deze werd niet meer aangetroffen.

Burgernet en getuigenoproep

In deze zaak werd een Burgernetactie opgestart dat verschillende reacties en informatie opleverde. Door een getuige werd gezien dat er omstreeks 15.20 uur een donkere Mercedes, type sedan in de omgeving van de winkel in de richting van de Schoterlandseweg was gereden. In de auto zaten twee jonge mannen. Naar aanleiding een getuigenoproep en buurtonderzoek melden zich diverse getuigen met belangrijke informatie waardoor de politie de beide verdachten op het spoor kwamen. Beide aangehouden verdachten werden voor nader onderzoek ingesloten en zitten nog steeds vast.

Sigaretten buit bij inbraak

BALK- De politie stelt een onderzoek in naar een inbraak bij een autobedrijf aan de Tjalk de Boerstrjitte die in de nacht van woensdag op donderdag plaatsvond. De daders kwamen het bedrijf binnen door een raam te forceren. Uit het bedrijf werden onder andere sigaretten weggenomen. Een 41-jarige inwoner van Sneek deed aangifte.

Woninginbraak

BOKSUM – De politie heeft een onderzoek ingesteld naar een inbraak in een woning die woensdag tussen 09.30 uur en 23.00 uur plaatsvond. Door het forceren van een raam is (zijn) de dader(s) binnengekomen waarbij uit de woning een digitale fotocamera en geld werd weggenomen. De technische recherche doet sporenonderzoek. De 60-jarige bewoner heeft aangifte gedaan.

Aanhouding na diefstal velgen

DRACHTEN – Dankzij de oplettendheid van personeel van een autobedrijf heeft de politie woensdagavond drie mannen uit Oost-Europa in de leeftijd van 45, 59 en 32 jaar aangehouden op verdenking van diefstal. De mannen hadden eerder die middag enkele auto’s aangeschaft bij een autobedrijf aan De Giek. Een van de gekochte auto’s moest nog rijklaar worden gemaakt en daardoor kregen zij een andere auto mee. Aan het einde van de middag kwamen de mannen terug om de andere gekochte auto mee te nemen. Werknemers hadden inmiddels ontdekt dat vier nieuwe lichtmetalen velgen waren gestolen uit een andere auto die op het terrein stond geparkeerd. Een van de werknemers was langs een geparkeerde auto gereden met daarin de kopers. Men ontdekte dat in de auto dozen stonden met vermoedelijk de gestolen velgen. Omdat men het niet vertrouwde werden de op het garagebedrijf aanwezig mannen tegengehouden en overgedragen aan de politie. Voor nader onderzoek zijn zij ingesloten.

112Fryslan