Politieberichten van donderdag 9 december.

Groot aantal diefstallen van koper opgelost
LEEUWARDEN – De politie heeft met de aanhouding van een 37-jarige inwoner van Leeuwarden een groot aantal diefstallen van koper en ander metaal opgelost. Tijdens de verhoren bekende de Leeuwarder maar liefst 60 zaken. De man zit dan ook nog steeds vast.

Aanhouding heterdaad
Op 31 oktober van dit jaar werd de 37-jarige man op heterdaad aangehouden bij een school aan de Cornelis Trooststraat. Een getuige had een verdacht persoon op het dak van de school gezien. Hij waarschuwde direct via 1-1-2 de politie. Meerdere agenten kwamen ter plaatse en na een zoekactie kon de verdachte worden aangehouden. Hij was in het bezit van een tas met koper, afkomstig van een bliksemafleider van de school. De koper werd in beslag genomen en de verdachte werd voor nader onderzoek ingesloten.

Verhoor
Tijdens de verhoren bekende de man de diefstal van koper bij de school aan de Cornelis Trooststraat. Ook gaf de man toe dat hij ruim 60 keer koper en andere metalen had gestolen uit een leegstaande fabriek aan de Slauerhofweg. Door de diefstallen ontstond grote schade van duizenden euro’s. Zo moest de beheerder van het pand de stroomvoorziening enkele malen laten herstellen.

In bewaring
Tijdens het onderzoek werd ook nog een 41-jarige inwoner van Leeuwarden als verdachte gehoord. Ook hij bekende een aantal diefstal van koper uit de leegstaande fabriek. Na verhoor werd tegen hem proces-verbaal opgemaakt. Op vordering van de officier van justitie werd de 37-jarige Leeuwarden geleid voor de rechter-commissaris. Die besloot om de man in bewaring te stellen. Hij zit dan ook nog steeds vast.

Verwarde man aangehouden
DRACHTEN – Omstanders hebben woensdagochtend op de Stationsweg een 44-jarige inwoner van Drachten aangehouden. De man stond op de rotonde en sloeg op auto’s die voorbij kwamen rijden. Toen de man gereedschap van wegwerkers wilde stelen, was de maat vol. Twee omstanders grepen in en hielden de man aan. Hij werd vervolgens overgedragen aan de agenten. De Drachtster maakte een verwarde indruk. Hij werd overgebracht naar het politiebureau. In de loop van de dag wordt de 44-jarige man vermoedelijk overgedragen aan de GGZ.

Professionele hennepkwekerij opgerold
LEEUWARDEN – De politie heeft woensdagochtend op de Langdeelstraat een professionele hennepkwekerij opgerold. De agenten kwamen de kwekerij op het spoor dankzij anonieme tips. In het bedrijfspand lag een grote stapel autobanden. Toen de agenten de banden verwijderden, zagen ze de ingang naar de kwekerij. In de zeer professionele hennepkwekerij stonden ruim 640 planten. Alle planten en apparatuur werden in beslag genomen en vernietigd. De stroom in het bedrijfspand werd afgesloten omdat er met de meter was geknoeid. ’s Middags melde zich een 39-jarige inwoner van Leeuwarden bij het politiebureau. Hij bleek de huurder van het betreffende pand te zijn. De Leeuwarder werd als verdachte gehoord en vervolgens werd tegen de man proces-verbaal opgemaakt. Later die avond mocht hij het bureau weer verlaten.

Negen bekeuringen voor niet handsfree bellen
LEEUWARDEN – De politie heeft woensdag tijdens verkeerssurveillance negen bekeuringen uitgeschreven voor het niet handsfree bellen. De controle werd uitgevoerd met een onopvallend politievoertuig. Alle bellende automobilisten kregen een stopteken, waarna ze een bekeuring kregen van maar liefst 160 euro. Voor dit bedrag had ook een mooie carkit gekocht kunnen worden. Tijdens de surveillance schreven de agenten ook nog vijf andere bekeuringen uit, twee voor het negeren van een rode verkeerslicht, twee voor het niet dragen van de autogordel en één voor het rijden met een ongeldig verklaard rijbewijs.

Fietser gewond na aanrijding
HEERENVEEN – De politie heeft woensdagmiddag op de Burgemeester Falkenaweg een aanrijding afgehandeld, waarbij een 80-jarige fietser uit Heerenveen gewond raakte. Een 78-jarige automobilist uit Heerenveen sloeg linksaf. Volgens eigen zeggen had de bestuurder goed gekeken of er ook fietsers naderden. Hij zag geen verkeer en besloot door te rijden. Net op dat moment naderde de 80-jarige fietser en een aanrijding was het gevolg. Het slachtoffer werd met onbekend letsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen.

Vrouw gewond na aanrijding
HEERENVEEN- De politie heeft woensdagmiddag op de Wiekslag een aanrijding afgehandeld waarbij een 52-jarige inwoonster van Heerenveen aan haar been gewond raakte. De vrouw fietste over de Wiekslag toen zij schrok van een auto die bestuurd werd door een 36-jarige inwoonster van Heerenveen die door de binnenbocht reed. De vrouw kwam met haar fiets ten val waarna zij gewond aan haar been raakte. De vrouw werd door het ambulancepersoneel onderzocht en werd later terug naar huis gebracht.

Tractorbestuurder van A7 gehaald
JOURE- De politie woensdag aan het einde van de middag een 16-jarige tractorbestuurder uit Reeuwijk van de A7 nabij Joure gehaald. Agenten waren op de snelweg bezig met de afhandeling een aanrijding. Plotseling zagen de agenten een tractor met twee aanhangwagens over de vluchtstrook naderen. De jonge tractorbestuurder werd van de snelweg gehaald en op de Sewei in Joure aangesproken door de agenten. Hij verklaarde tegenover de agenten dat zijn navigatiesysteem aangaf dat hij die route moest volgen. Toen de 16-jarige eenmaal door had dat hij op de snelweg reed, besloot hij zijn weg maar via de vluchtstrook te vervolgen. Dit omdat hij geen mogelijkheid zag om nog ergens te keren. De jongen heeft een bekeuring gekregen.

Inbreker aangehouden
LEEUWARDEN- De politie heeft woensdagavond een 45-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van een inbraak in een woning aan de Emmakade. Getuigen zagen de man een deur van een woning forceren en belden direct via 1-1-2 de politie. Toen de man in de gaten kreeg dat hij werd betrapt, ging hij ervandoor. De getuige ging achter de man aan en hij gaf telefonisch de locatie aan de agenten door. De inmiddels gearriveerde agenten konden de man op aanwijzingen van de getuige aanhouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau en voor verhoor ingesloten.

Winkeldief met drugs aangehouden
HEERENVEEN- De politie heeft woensdagavond een 34-jarige inwoner van Heerenveen aangehouden. De man stal levensmiddelen uit een winkel aan de Jister waarna hij door het personeel werd aangehouden. De man werd vervolgens overgebracht naar het politiebureau. Tijdens de fouillering troffen de agenten diverse verdovende middelen in zijn kleding aan waaronder methadon en heroïne. Deze drugs werden in beslag genomen. Daarnaast werd er proces-verbaal opgemaakt en kreeg de man een winkelverbod.

Brandstichting bouwafvalcontainer
LEEUWARDEN- De politie onderzoekt de brandstichting in een bouwafvalcontainer die in de nacht van woensdag op donderdag plaatsvond in de Straat van Welgelegen. Rond middernacht hoorden buurtbewoners enkele knallen en zagen ze dat de container in brand stond. Vervolgens werden via 1-1-2 de hulpdiensten gewaarschuwd. Na een kwartier had de brandweer de brand onder controle. De politie vermoedt opzet.

Woning door brand verwoest
ALDEBOORN- De politie stelt een onderzoek in naar een woningbrand aan de Beetsterdijk die woensdagavond rond 21.15 uur uitbrak. Het vuur sloeg razendsnel snel om zich heen, mede omdat de woning voorzien was van een rietendak. Brandweerkorpsen van Grou en Akkrum rukten uit maar konden niet voorkomen dat de woning geheel door de brand werd verwoest. De oorzaak van de brand is waarschijnlijk een schoorsteenbrand geweest. De politie moest tijdens de bluswerkzaamheden de doorgaande weg afsluiten voor het verkeer.

Rijbewijs kwijt na weigeren blaastest
GROU- De politie heeft het rijbewijs van een 31-jarige inwoner van Garyp ingevorderd omdat hij weigerde mee te werken aan een blaastest. Surveillerende agenten zagen de man in de nacht van woensdag op donderdag in Warten in zijn auto zitten. Toen de man ging rijden, besloten agenten om hem te controleren. De bestuurder weigerde te stoppen en hij reed dan ook door in de richting van Grou. Toen de agenten op het Leechlân in Grou voor de auto gingen rijden, reed deze plotseling een weiland in. Eenmaal in het land verliet de bestuurder zijn auto en verdween de duisternis in. Even later kwam een auto aanrijden uit de richting van waar de verdachte was verdwenen. In de auto zat de verdachte, de te naam gestelde van de betrokken auto, samen met zijn vader, een 58-jarige inwoner van Grou. De verdachte voldeed aan het signalement van de vluchtende bestuurder. De vader vertelde de agenten dat hij degene was die de auto had bestuurd en niet zijn zoon. Beide mannen werden vervolgens aangehouden en overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse. De 58-jarige verdachte bleek geen alcohol te hebben gedronken. De 31-jarige verdachte weigerde mee te werken aan de ademanalyse. De man had in het verleden al twee keer eerder proces-verbaal gehad voor het rijden onder invloed. Tegen beide verdachten werd proces-verbaal opgemaakt.

Geld gestolen bij inbraak
SNEEK- De politie onderzoekt een inbraak in een bedrijf aan de Alexanderstraat. De inbraak vond plaats rond middernacht in de nacht van woensdag op donderdag. De dader(s) kwamen het bedrijf binnen door een ruit te vernielen. Uit het bedrijf werd geld gestolen. Een 47-jarige inwoner van Sneek deed aangifte.

Inbraak in bedrijven
WALTERSWALD – De politie onderzoekt twee inbraken in twee bedrijven aan de Broekloane. In de nacht van dinsdag op woensdag drong men beide bedrijven binnen. Naast enkele vernielingen, werd er ook geld weggenomen. Namens de gedupeerde bedrijven werd aangifte gedaan. De technische recherche stelt een nader sporenonderzoek in.

Geld weg bij woninginbraak
HARLINGEN- De politie stelt een onderzoekt in naar een woninginbraak in P.A de Genestetstraat die woensdagavond plaatsvond. De dader(s) kwamen de woning binnen via een raam aan de achterzijde van de woning. Uit de woning werd een geldbedrag weggenomen.
Een 52-jarige inwoner van Harlingen heeft aangifte gedaan.

Vierde verdachte aangehouden voor overval
DRACHTEN – De politie heeft in het onderzoek naar de overval op een bejaard echtpaar een vierde verdachte aangehouden. Deze 16-jarige inwoner van Drachten werd woensdag in zijn woonplaats aangehouden op verdenking van medeplichtigheid. Wat zijn rol exact is geweest moet de komende dagen worden uitgezocht. De raadkamer besliste woensdag dat één van de andere verdachten, een 15- jarige inwoner van Drachten, in gevangenhouding gaat en voorlopig in hechtenis blijft. Het onderzoek naar de overval is nog steeds in volle gang.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan