Fryslân, 09-04-2009 • Politieberichten van woensdag 8 april 07.00 uur t/m donderdag 9 april 07.00 uur

Joure: jongen valt uit boom
De politie heeft dinsdagavond het ambulancepersoneel geassisteerd bij een ongeval, waarbij een 8-jarige jongen uit Joure uit een boom was gevallen. De jongen was in een boom, in het plantsoen aan de Wetterkamp, geklommen. Op het moment dat hij naar beneden wilde klimmen, brak de tak waaraan hij zich vasthield. Het slachtoffer viel van een hoogte van ongeveer 5 meter op de grond. Hij is met rugletsel per ambulance naar het ziekenhuis in Leeuwarden overgebracht.

Franeker: inbraak woning
De politie onderzoekt een woninginbraak aan de Ypeijsingel. De inbraak is vermoedelijk gepleegd tussen zaterdag 4 april en woensdag 8 april. Men kwam binnen na het forceren van de achterdeur. De gehele woning is doorzocht en overhoop gehaald. Het is nog onbekend wat er is weggenomen. De 84-jarige bewoonster moet nog aangifte doen.

Sint Nicolaasga: inbraak in bedrijf
De politie onderzoekt een inbraak in een bedrijf aan de Rijlst. In de nacht van dinsdag op woensdag is men binnengekomen na het forceren van de achterdeur. Men heeft het hele pand doorzocht en er is een klein geldbedrag weggenomen. De 48-jarige eigenaresse uit Sneek deed aangifte.

Harlingen: diefstal auto
De politie onderzoekt de diefstal van een grijze auto van het merk Opel, type Astra tailgate en voorzien van kenteken GJ-BD-06. De diefstal vond plaats op woensdag tussen 02.15 uur en 08.30 uur op de Lanen. Een 36-jarige inwoner van Harlingen deed aangifte.

St. Annaparochie: winkeldieven aangehouden
De politie heeft woensdagavond bij een winkel aan de Warmoesstraat twee mannen aangehouden op verdenking van winkeldiefstal. Personeel van de winkel hadden de mannen van 23 en 28 jaar uit St. Annaparochie betrapt, waarna ze door de politie overgebracht werden naar het bureau. Bij onderzoek vonden agenten in de auto waarin de verdachten gereden hadden, een geprepareerde tas en jas. Deze zijn in beslag genomen. De mannen zijn voor nader onderzoek ingesloten.

Leeuwarden: nepcollectanten aangehouden
De politie heeft woensdagavond op de Verlengde Schans twee mannen van 29 en 34 jaar uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van oplichting. De mannen waren hier aan het collecteren voor de dierenambulance. Een van de bewoners vertrouwde het niet en belde de politie. Toen de verdachten de agenten zagen, gooiden zij de collectebus weg. De mannen konden aangehouden worden en de collectebus werd in een heg teruggevonden. De mannen bekenden onmiddellijk dat zij onrechtmatig aan het collecteren waren en werden overgebracht naar het bureau waar zij voor nader onderzoek werden ingesloten. Een medewerker van de dierenambulance zal vandaag aangifte doen voor de diefstal van de collectebus uit een winkel.

Drogeham: rijbewijs ingevorderd na snelheidsovertreding
De politie heeft woensdagavond op het Hamsterplein het rijbewijs ingevorderd van een 19-jarige beginnend bestuurder uit Gerkesklooster. De man reed met een snelheid van 137 kilometer per uur waar 80 kilometer per uur toegestaan is. Tegen de man is een proces-verbaal opgemaakt.

Sneek: verkeerscontrole
De politie heeft woensdag tussen 07:00 en 14:30 uur een verkeerscontrole gehouden op de Stadsrondweg-Zuid en de Wjorp Tjaardastraat. Op de Stadsrondweg-Zuid werden negen bekeuringen uitgedeeld, onder andere voor het rijden door rood licht (vijf) en het niet dragen van een gordel. Op de Wjorp Tjaardastraat kregen twaalf bestuurders een bekeuring. Acht hiervan droegen geen gordel, de anderen belden mobiel tijdens het rijden, reden boven de toegestane snelheid of droegen geen helm bij het besturen van een bromfiets.

Drachten: burger houdt winkeldieven aan
De politie heeft woensdagmiddag in een winkel aan de Noorderbuurt twee jongens uit Drachten aangehouden op verdenking van winkeldiefstal. De jongens verlieten de winkel waarop het alarm afging. De 44-jarige aangeefster uit Bovensmilde zag dat ze vervolgens wegrenden. Een vaste klant van de winkel (leeftijd en woonplaats onbekend) zette hierop de achtervolging in en wist een 13-jarige jongen aan te houden. Hij verklaarde dat hij samen met een 16-jarige jongen in de winkel was geweest. De politie heeft vervolgens deze verdachte in zijn woning aangehouden. De beveiligingscamera’s in de winkel hebben de diefstal vastgelegd. Het is nog onbekend wat de verdachten hebben weggenomen. Beide jongens zijn voor verhoor overgebracht naar het politiebureau, waarna hun ouders werden ingelicht. Na verhoor en een proces-verbaal mochten zij het bureau weer verlaten. De vrouw deed aangifte van de diefstal.

Leeuwarden: diefstal motor uit kelderbox
De politie onderzoekt de diefstal van een motor van het merk Honda, type CBR 900rr en voorzien van kenteken MR-LS-87. De diefstal vond plaats tussen woensdag 16:00 uur en donderdag 04:15 uur op de Mondriaanstraat. De motor stond in een kelderbox. De 25-jarige eigenaar deed aangifte.

Nijetrijne: politie ontmantelt hennepkwekerij
De politie heeft woensdag op de zolder van een woning aan de Pieter Stuyvesantweg een hennepkwekerij ontmanteld. Op basis van diverse aanwijzingen dat hier een hennepplantage aanwezig zou kunnen zijn, voerde de politie ter plaatse een controle uit. Op de zolder vonden de agenten een inwerking zijnde kwekerij welke was opgedeeld in twee ruimtes. In totaal stonden er 1531 hennepplanten. Daarnaast was er gefraudeerd met de elektriciteit. Zowel de apparatuur als de planten werden in beslag genomen. Tijdens de inval werden drie bewoners aangehouden, een 62-jarige man, een 34-jarige vrouw en een 55-jarige vrouw. Zij zijn allen overgebracht naar het politiebureau. De 62-jarige man en de 55-jarige vrouw mochten na verhoor het bureau weer verlaten. De 34-jarige vrouw werd voor nader onderzoek ingesloten.

112Fryslan