politieberichten van donderdag 8 september

Man aangehouden voor inbraak in winkel.

HEERENVEEN- De politie heeft een 23-jarige inwoner van Heerenveen aangehouden op verdenking van een inbraak in een winkel en voor het bezit van een boksbeugel. De inbraak in de winkel aan het Molenplein vond in de nacht van dinsdag op woensdag plaats. Daar werd een ruit met een stoeptegel vernield waarna er sieraden en horloges uit het bedrijf werden weggenomen. De eigenaar werd wakker van het lawaai en waarschuwde via 1-1-2 de politie. In de omgeving van de inbraak troffen de agenten de verdachte aan. In de kleding van de man troffen zij het wapen aan. De verdachte werd aangehouden en overgebracht naar het bureau waar hij voor verhoor werd ingesloten. Een 34-jarige inwoonster van Heerenveen deed aangifte.

Gereedschappen gestolen

OPSTERLAND- De politie stelt een onderzoek in naar diverse inbraken in bedrijfswagens die in de periode van 4 tot en met 7 september plaatsvonden in Gorredijk en Beetsterzwaag. In Gorredijk op de Vlecke, de Mouterij en de Wabbe Wissesstrjitte werd in de nacht van zondag op maandag en maandag op dinsdag ingebroken in bedrijfswagens. In de nacht van dinsdag op woensdag werd in een afgesloten bedrijfswagen die geparkeerd stond in de Bommegaerde ingebroken. Uit alle bedrijfswagens werden elektronische gereedschappen zoals boormachines en reciprozagen weggenomen. De dieven vernielden ramen en deuren om de auto’s binnen te komen. De eigenaren deden aangifte. De politie vraagt burgers om ’s nachts oplettend te zijn en bij verdachte situaties 1-1-2 te bellen. Daarnaast is het advies van de politie om gereedschap uit de bedrijfsauto te halen.

Laptops weggenomen bij inbraak

LEEUWARDEN- De politie onderzoekt een inbraak in een woning die in de nacht van dinsdag op woensdag plaatsvond in de Douwe Kalmaleane. De inbrekers kwamen de woning binnen door een raam te forceren. Uit de woning werden twee laptops en een digitale camera gestolen. De eigenaar, een 59-jarige inwoner van Leeuwarden, deed aangifte.

Inbraak bij sloopbedrijf

WIJCKEL- De politie stelt een onderzoek in naar een inbraak bij een sloopbedrijf aan de Vinkebuorren die in de nacht van dinsdag op woensdag plaatsvond. De daders kwamen het bedrijf binnen door een raam te forceren. Uit het bedrijf werden computers, een televisie, geld en katalysators weggenomen. De eigenaar, een 32-jarige inwoner van Warns deed aangifte.

Inbraak bij rijwielhandel

DRACHTEN- De politie stelt een onderzoek in naar een inbraak bij een rijwielhandel die gevestigd is aan de Dollard. De inbraak vond plaats in de nacht van dinsdag op woensdag. De daders kwamen het bedrijf binnen door het dak open te breken. Uit het bedrijf werd geld weggenomen. De technische recherche voerde een sporenonderzoek uit in het bedrijf. Een 47-jarige inwoner van Nijbeets deed aangifte.

Jongen gewond na mishandeling

HEERENVEEN- De politie onderzoekt een zware mishandeling die dinsdagmorgen plaatsvond in een school aan de Saturnus. Tussen twee inwoners van Leeuwarden van 19- en 21-jaar ontstond ruzie waarna de 21-jarige de 19-jarige man met een ratel sloeg. De 19-jarige raakte daardoor gewond. De verdachte werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar hij voor verhoor en nader onderzoek werd ingesloten. Het slachtoffer werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. Hij deed aangifte.

Vrouw aangehouden voor vernieling

HEERENVEEN- De politie heeft een 30-jarige inwoonster van Heerenveen aangehouden op verdenking van vernieling. De vrouw vernielde woensdagmiddag een ruit van een woning aan de Bolster. Een getuige waarschuwde via 1-1-2 de politie waarna de verdachte na een duidelijk opgegeven signalement kon worden aangehouden op de Turfsteker. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau waar proces-verbaal tegen haar werd opgemaakt. De eigenaar deed aangifte.

Jongen gewond na aanrijding

DRACHTEN- De politie heeft woensdagmiddag een aanrijding met letsel op De Zwaai afgehandeld. Daarbij raakte een 13-jarige inwoner van Drachten gewond. De jongen fietste vanuit een steeg zonder uit te kijken de weg op waarna hij werd aangereden door een auto die bestuurd werd door een 57-jarige automobiliste uit Drachten. Het slachtoffer botste tegen de auto aan en kwam ten val. Het slachtoffer werd met onbekend letsel overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten.

Inbraak in auto en tuinschuurtje

APPELSCHA- De politie stelt een onderzoek in naar een inbraak in een auto en tuinschuurtje die in de nacht van woensdag op donderdag plaatsvond bij een woning in de Anne Vondelingstraat.

Toen de eigenaar, een 42-jarige inwoner van Appelscha, naar zijn auto liep, zag hij dat er was ingebroken. Uit de auto werd een navigatiesysteem en een autoradio gestolen. Toen hij naar de achterzijde van de woning liep, zag hij dat er was ingebroken in het tuinhuisje. Hier nam de dader een bladblazer en ander tuingereedschap mee. De eigenaar deed aangifte.

Chauffeur gewond bij eenzijdig ongeval

OUDWOUDE- De politie stelt een onderzoek in naar een eenzijdig ongeval dat woensdagavond rond 21.10 uur plaatsvond op de Dellenwal. Door nog onbekende oorzaak kantelde een vrachtwagen toen de bestuurder een boerenerf op wilde rijden. De vrachtwagencombinatie was geladen met diervoeder en werd bestuurd door een 27-jarige inwoner van Sint Annaparochie. Hij raakte door het ongeval bekneld in de cabine. Daarnaast raakte hij aan zijn gezicht gewond. Hij werd door de brandweer uit zijn benarde positie bevrijd en per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Beschonken automobilist veroorzaakt aanrijding

FOCHTELOO- De politie heeft woensdagavond 52-jarige inwoner van Appelscha aangehouden op verdenking van het rijden onder invloed, het veroorzaken van een aanrijding en voor het verlaten van de plaats van een aanrijding. De man reed in beschonken toestand op Het Verlaat in de richting van Oosterwolde over de middenas van de weg. Op dat moment kwam uit tegenovergestelde richting een auto die bestuurd werd door een vrouw (leeftijd en woonplaats onbekend). Tijdens het passeren raakten de auto’s elkaar met de spiegels. De vrouw stopte maar de man reed door. Zij keerde haar auto en volgde de bestuurder . Op de Stellingendijk in Oosterwolde stopte de man bij zijn woning waarna de automobiliste de politie via 1-1-2 belde. Eenmaal ter plaatse bleek dat de man alcohol had gedronken en erg onvast ter been was. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse waar hij 1125 ug/l blies. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt. Daarnaast werd zijn rijbewijs ingevorderd en kreeg hij een rijverbod van 14 uur.

Vrouw licht gewond bij eenzijdige aanrijding

BOLSWARD- De politie heeft woensdagmiddag op de A7 een eenzijdige aanrijding afgehandeld waarbij een 26-jarige inwoonster van Franeker licht gewond raakte. De vrouw zat als passagier in de auto die bestuurd werd door een 26-jarige inwoner van Sneek. Tijdens een regenbui raakte de auto in de slip. De bestuurder raakte daardoor de macht over het stuur kwijt waarna het voertuig tegen een boom botste. De vrouw, die zwanger is, werd uit voorzorg per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. Na onderzoek mocht zij weer huiswaarts keren.

Burgernetaktie na insluiping in woning

LEEUWARDEN- De politie heeft woensdagavond Burgernet geactiveerd waarbij 1662 deelnemers uitkeken naar een man met een getinte huidskleur, pokdalig gezicht en een (glad) donkerblauw Adidas trainingspak droeg. De man drong een woning aan de Bird binnen en werd door de bewoner betrapt. De man ging er vervolgens vandoor met de zwarte lederen rugzak met daarin een telefoon, een portemonnee en diverse bankpassen. Hij verdween via de achtertuin mogelijk in de richting van de Dammelaan. Burgernetleverde helaas niet het gewenste resultaat op. De eigenares, een 67-jarige inwoonster van Leeuwarden, deed aangifte.

Proces-verbaal voor rijden zonder rijbewijs

LEEUWARDEN- De politie heeft woensdagmiddag in de Leeuwerikstraat een 44-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden omdat hij tijdens een ontzegging van de rijbevoegdheid in een auto reed. Agenten zagen de man, die een bekende van de politie is, rijden en wisten dat hij een ontzegging had. Daarnaast bleek dat de datum van de APK-keuring van de auto waarin hij reed, was verlopen. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt.

Jack Russell pup weggenomen

DRIESUM – De politie heeft de melding ontvangen dat afgelopen zaterdag omstreeks 14.30 uur een Jack Russell pup werd gestolen nabij een woning aan de Eastwald. Het hondje liep op de weg voor de woning van de 41-jarige eigenaresse. De vrouw ontdekte ’s middags dat haar hondje weg was. Een buurman verklaarde dat hij diezelfde middag door een man en een jongen in een gele Ford Ka was gevraagd naar het hondje. De buurman gaf aan niet te weten van wie het hondje was waarna de man en de jongen de Jack Russell meenamen. De eigenaresse heeft al via diverse kanalen, dierenasiels en bij de dierenambulance geprobeerd te achterhalen wie het hondje heeft meegenomen. Tot nu toe is het beestje nog niet aangetroffen. Het betreft een jong Jack Russell teefje met de naam Cooper. Ze is wit van kleur en heeft bruine oortjes. Heeft u meer informatie of weet u waar het hondje is? Neem dan contact op met de politie via 0900 – 8844.Fietsheler aangehouden

LEEUWARDEN – De politie heeft woensdagmiddag omstreeks 16.15 uur een 40-jarige man uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van heling. Surveillerende agenten troffen in een portiek aan de Emmakade een damesfiets aan. De fiets zag er redelijk nieuw uit maar leek gestolen te zijn. Zo was het beugelslot van de fiets met een flex vernield. De verdachte verklaarde dat de fiets zijn eigendom was en dat hij deze voor enkele euro’s had gekocht van een onbekende. Hierop werd de Leeuwarder aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor werd hij heengezonden. Er werd proces-verbaal opgemaakt. De fiets werd inbeslaggenomen.112Fryslan