Donderdag 8 maart

Politieberichten van donderdag 8 maart

Navigatiesysteem gestolen

GROU- De politie onderzoekt de inbraak in een auto die in de nacht van dinsdag op woensdag plaatsvond in de Hoxma. De eigenaar, een 47-jarige inwoner van Grou, had zijn auto afgesloten geparkeerd. Toen hij woensdagmorgen bij zijn voertuig kwam, bleek de ruit te zijn verwijderd en het ingebouwde navigatiesysteem uit de auto te zijn weggenomen. De man deed aangifte.

Diefstal bronzen beelden

LEEUWARDEN- De politie stelt een onderzoek naar de diefstal van twee bronzen beeldjes die in de periode van 15 februari 2012 tot 7 maart 2012 plaatsvonden. In de Fennen werd een beeld vanaf een sokkel gestolen terwijl in de wijk Cammingaburen achter het winkelcentrum aldaar een ander bronzen kunstwerk werd gestolen. Een 57-jarige inwoner van Stiens deed namens de gemeente Leeuwarden aangifte.

[img]http://www.politie.nl/Friesland/Images/paard%20met%20acrobate_tcm7-775653.JPG[/img]

[img]http://www.politie.nl/Friesland/Images/bank%20louis%20xv1_tcm7-775652.JPG[/img]

Geld van bankrekening gestolen

JOURE- Een 45-jarige inwoner van Joure heeft dinsdag aangifte gedaan van diefstal van geld van zijn bankrekening door middel van Phishing. De man kreeg op zijn computer een melding via een pop-up scherm met daarop het logo van zijn bank. Hier werd gemeld dat in verband met een beveiligingstoring niet ingelogd kon worden. Even later kreeg hij het verzoek om alsnog in te loggen en het identificatienummer in te voeren. Een paar dagen later ontdekte het slachtoffer dat er een bedrag van 6000 euro van zijn bankrekening was afgeschreven. De politie adviseert u om oplettend te zijn bij het ontvangen van pop-ups en e-mails van uw bank. De bank stuurt u NOOIT e-mails en/of pop-ups met het verzoek de inloggegevens bekend te maken of in te voeren. Bel bij wantrouwen altijd met uw bank.

De politie waarschuwt oplettend te zijn voor phishing. Phishing is een vorm van digitaal oplichten onder andere door het sturen van foutieve links of e-mails. Meestal wordt hierbij op slinkse wijze naar inloggegevens, bankgegevens of creditcard gegevens gevraagd.

Man bestolen van beurs en telefoon

HEERENVEEN- De politie zoekt getuigen in het onderzoek naar een diefstal van een portemonnee en een mobiele telefoon die woensdagmorgen 22 februari om 07.30 uur plaatsvond op de Beugel. Rond dat tijdstop werd de 16-jarige inwoner van Heerenveen door drie mannen met een getinte huidskleur aangesproken. Toen de mannen naar hem toeliepen werd hij vastgepakt. Een van de drie mannen pakte vervolgens een op een vuurwapen gelijkend voorwerp en bedreigde het slachtoffer daarmee. Hij werd dringend verzocht om zijn mobiele telefoon en zijn portemonnee af te geven. Na hun daad vertrokken de drie verdachten en verdwenen in onbekende richting.

Dader 1

*Man
*Getinte huidskleur
*Lengte 1.90 meter
*Leeftijd tussen 18 en 20 jaar
*Donker kort opgeschoren kroezig haar
*Normaal postuur
*Rode pet met een wit embleem met de klep naar voren
*Zwarte glimmende jas
*Khaki bruine broek
*Rode adidas schoenen

Dader 2

*Man
*Getinte huidskleur
*Lengte 1.85 meter
*Leeftijd ongeveer 18 jaar
*Kort donker haar
*Brede schouders
*Zwarte heupjas met capuchon
*Oorbel in zijn linkeroor

Dader 3

*Man
*Getinte huidskleur
*Lengte ongeveer 1.90 meter
*Donker kort haar
De politie wil graag in contact komen met getuigen of mensen die anderszins informatie hebben over deze diefstal. Zij kunnen de politie bellen via telefoonnummer 0900-8844. Wanneer u anoniem wenst te blijven, dan kunt u bellen met Meld Misdaad Anoniem via telefoonnummer 0800-7000.

Vrouw overvallen in woning

DE WILGEN- De politie zoekt getuigen in het onderzoek van een overval die woensdagmiddag rond 15.45 plaatsvond aan de Biskopswei. Rond 15.45 uur belde een onbekende man bij de woning aan. Toen de bewoonster de deur opende werd zij bedreigd door de man met een wapen. Hij wilde de woning in. Haar echtgenoot die op dat moment boven was, rende snel naar beneden en beide echtlieden wisten de overvaller de deur uit te werken. De man vluchtte weg in de richting van de Trisken. De politie startte direct na de 1-1-2 melding een Burgernetactie waarbij 12 16 deelnemers werden geactiveerd om mee naar de verdachte uit kijken. Helaas leverde dit niet het gewenste resultaat op. Het slachtoffer deed aangifte en haar werd slachtofferhulp aangeboden.

Signalement

*Blanke man
*Lengte ongeveer 1.80 meter
*Leeftijd ongeveer 30-35 jaar
*Dicht geknepen ogen (spleet)
*Nederlands sprekend (geen Fries accent)
*Donkere/zwarte muts
*Grijs fleece-jack
*Zwarte sjaal
*Zwarte broek
*Normaal postuur
De politie is op zoek naar getuigen of mensen die anderszins informatie hebben over deze overval. Zij kunnen de politie bellen via telefoonnummer 0900-8844. Wanneer u anoniem wenst te blijven, dan kunt u bellen met Meld Misdaad Anoniem via telefoonnummer 0800-7000.

Twee fietsers gewond bij aanrijding

DOKKUM- De politie heeft woensdagmiddag rond 15.00 uur een aanrijding met letsel afgehandeld die plaatsvond op de Birdaarderstraatweg. Twee fietsers, een 14-jarige inwoner van Ee en andere fietser (leeftijd en woonplaats onbekend), wilden linksaf slaan naar de Lyceumstraat. Daarbij verleenden zij een 19-jarige automobilist uit Dokkum, die rechtdoor reed, geen voorrang. Beide gewonde fietsers werden per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Dokkum.

Gaslek na diefstal gasleidingen

APPELSCHA. De politie heeft woensdagmiddag de brandweer geassisteerd bij een gaslek in een leegstaande boerderij aan de Oude Willem. Rond 17.15 kreeg de Meldkamer Noord Nederland een melding van een sterke gaslek in en rondom de woning. De weg werd door de politie afgezet, dit in afwachting van het gasbedrijf. De repareerde vervolgens het lek. Tijdens de reparatie werd duidelijk dat uit de boerderij diverse koperen leidingen, waaronder een deel van de gasleiding, was gestolen. Hierdoor ontstond gaslekkage. De eigenaar van de boederij deed aangifte.

Man aangehouden voor diefstal hout

KOLLUMERPOMP- De politie heeft woensdagavond een 34-jarige inwoner van Oostrum aangehouden op verdenking van houtdiefstal. De eigenaar van het hout zag om 20.30 uur een auto over het fietspad rijden in de richting van het villapark. Plotseling deed de bestuurder van de auto de verlichting uit. Omdat de 50-jarige aangever dit niet vertrouwde, ging hij polshoogte nemen. Hij zag vervolgens dat de verdachte bezig was zijn gekapt hout in de auto te laden. Hij hield de verdachte aan en waarschuwde via 1-1-2 de politie. De man werd overgedragen aan de politie en vervolgens door de agenten naar het politiebureau gebracht. Hier werd proces-verbaal tegen hem werd opgemaakt.

Gereedschappen gestolen

HEERENVEEN- De politie onderzoekt een inbraak in een schuur die woensdag plaatsvond bij een woning aan de Wederik. Uit de schuur werden een motorkettingzaag, een vijlenset, een accuboormachine en een decoupeerzaak weggenomen. Eerder deze week vonden in Heerenveen ook al een aantal diefstallen uit schuurtjes plaats. Het advies van de politie is dan ook om naast uw woning ook uw schuur goed af te sluiten. De 43-jarige eigenaar deed aangifte.

Televisie en sieraden gestolen

FEANWALDEN- De politie stelt een onderzoek in naar de woninginbraak die plaatsvond aan het Feanhout tussen 18.30 uur en 23.30 uur. De dader(s) kwamen de woning binnen door een raam te forceren. Toen de 40-jarige bewoonster thuiskwam, bleek de televisie en sieraden te zijn gestolen. Zij deed aangifte. De politie adviseert bij afwezigheid uw verlichting te laten branden op de wijze zoals u dat normaal ook doet wanneer u thuis bent. Gebruik daarvoor een eventueel een tijdschakelaar. Inbrekers kunnen aan uw woning zien of u wel of niet thuis bent en slaan dan vervolgens toe. Let ook op personen die zich verdacht gedragen in uw straat. Bij verdachte situaties belt u natuurlijk altijd via 1-1-2 de politie.

Hennepkwekerij ontmantelt

SNEEK- De politie heeft woensdagmiddag in een loods aan de Houtdraaierstraat een hennepkwekerij ontmanteld. De politie kwam de kwekerij op het spoor via anonieme tips. In de loods stonden 540 hennepplanten. Zowel de planten als de apparatuur werden in beslag genomen. De elektriciteit werd illegaal afgenomen. Er werden geen aanhoudingen verricht en nader onderzoek door het hennepteam zal dan ook volgen.

Horloge gestolen na babbeltruc

LEEUWARDEN – De politie onderzoekt de diefstal van een horloge van een 77-jarige inwoonster van Leeuwarden. De vrouw liep woensdag aan het einde van de ochtend over Wijnhornsterstraat toen ze werd aangesproken door een voor haar onbekende vrouw. Niet veel later kwam er nog een vrouw bij. Het duo stelde de vrouw allerlei vragen en ook kreeg ze diverse sieraden aangeboden. Dit ging zelfs ze ver dat ze bij de 77-jarige gouden kettingen om de hals hingen en ringen om haar vingers schoven. Uiteindelijk vertrokken beide vrouwen in een gereedstaande auto. Eenmaal thuis ontdekte de 77-jarige vrouw dat haar horloge was gestolen. Wel bleef ze achter met de sieraden die ze van de twee had gekregen, maar die bleken allemaal nep te zijn. De politie komt graag in contact getuigen van deze babbeltruc. Het signalement van de twee is als volgt:

Dader 1:

·lengte 1.50 – 1.60 meter

·Leeftijd 35 – 45 jaar

·Zwart haar (vermoedelijk halflang)

·Redelijk stevig postuur

·Rond gelaat

·Sprak in een buitenlandse taal en gebrekkig Nederlands

·gouden tand

Dader 2:

·Lengte 1.50 – 1.60 meter

·Leeftijd 35 – 45 jaar

·Zwart haar

·Redelijk stevig postuur

·Rond gelaat

·Sprak dezelfde buitenlands taal

Weet u wie deze dames zijn of heeft u anderszins informatie? Neem dan contact op met de politie via telefoonnummer 0900-8844 of bel met Meld Misdaad Anoniem via telefoonnummer 0800-7000.

Twee aanhoudingen in onderzoek bedrijfsinbrakenLEEUWARDEN – De politie heeft in een onderzoek naar een groot aantal bedrijfsinbraken in Fryslân twee inwoners van Leeuwarden van 41 en 32 jaar aangehouden. Het duo wordt verdacht van in ieder geval veertien bedrijfsinbraken in de provincie, waaronder in Oentsjerk, Wergea, Donkerbroek, Warten, Gorredijk, Goenga, Tjerkwerd, Kollumerzwaag en Buitenpost. Ook werd in een inbraak gepleegd in een hotel in het Drentse Norg. Ook hiervan worden de twee verdacht.

Aanhouding verdachten

Het duo werd in de nacht van donderdag 23 februari op vrijdag 24 februari 2012 betrapt toen ze hadden ingebroken in een bedrijf aan de Zuidwalweg in Harlingen. Na een achtervolging konden beide mannen in de wijk Westeinde in Leeuwarden worden aangehouden. Beide verdachten werden overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Onderzoek recherche

De politie had het vermoeden dat de twee mannen al een langere tijd bezig waren met bedrijfsinbraken. Reden voor de recherche om een onderzoek naar het duo in te stellen. Zo werd gesproken met diverse benadeelden en getuigen. Ook de forensische opsporing leverde een belangrijke door het onderzoeken van diverse sporen die de twee achterlieten na de inbraken. Het onderzoek kwam in een versnelling toen de twee werden betrapt bij een inbraak in Harlingen. Het onderzoek is nog niet afgerond. Beide verdachten zijn inmiddels op vordering van de officier van justitie geleid voor de rechter-commissaris en die besloot om de twee bewaring te stellen.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan